Universeum satsar stort på utbyggnad och utveckling
Universeum är nu ett steg närmare sin planerade om- och tillbyggnad genom valet av Skeppsviken som entreprenör. Med byggnationen och utvecklingen av innehåll blir Universeum nästa generation vetenskapscenter. Nu återstår bygglov och de sista miljonerna i finansiering för att hela byggplanen ska kunna genomföras med start i september 2020.

Sveriges nationella vetenskapscenter står nu med ena benet i ett utmanande nuläge, samtidigt som man investerar för framtiden. Genom att storsatsa på digitalisering, stärka sitt fokus på hållbar utveckling och skapa nytt innehåll inom teknik och matematik ska Universeum bli en än mer kraftfull arena för utbildning och folkbildning.
– Vårt arbete och uppdrag är viktigare än någonsin. Det som händer i världen nu visar att kunskap och innovationsförmåga är avgörande för att klara en kris. När coronapandemin är över har vi andra globala utmaningar att möta. Med de satsningar vi nu gör kommer vi ha än bättre möjligheter att skapa handlingskraft runt Agenda 2030, konstaterar Carina Halvord, VD på Universeum.
Den planerade om- och tillbyggnaden innebär cirka 4 000 fler kvadratmeter för bland annat nya kunskapsupplevelser, ombyggd foajé, ny restaurang och fler hissar för bättre flöden. Och nu har vetenskapscentret valt entreprenör: Skeppsviken Bygg i Göteborg får totalentreprenad.
– Det är ett spännande och utmanande projekt. Både utförandet och det geografiska läget kräver en noggrann och strukturerad planering. Vi engageras av projekt som ligger i framkant, både byggnadstekniskt och ur ett hållbarhetsperspektiv. Det här bygget har så många dimensioner och vi är väldigt stolta över att vara en del av det, säger Davor Sinik, VD på Skeppsviken.
För om- och tillbyggnaden följer samma tanke som fanns när Universeum började byggas 1999 och stod klart 2001. Det är en klimatsmart byggnad i stora stycken utförd i trä, byggd mot berget vid Korsvägen. Det stora taket över regnskogen tar tillvara solenergi året runt, naturkrafterna nyttjas för ventilation genom självdrag och stora delar går att demontera och återanvända.
– Trä kommer från träd. Det är därför det enda konstruktionsmaterial som kan skördas, om och om igen. Därför bygger vi Universeums nya dom i trä. Det är ett cirkulärt tänkande på riktigt, kommenterar Gert Wingårdh.
Visualiseringsdomen på toppen av byggnaden kommer inte bara sticka ut för sin träkonstruktion. Den sfäriska domen kommer bestå av av 6 meter långa och 8 meter höga trekantiga facetter, och tillsammans med den inbyggda takterrassen som ska husera världens första publika visualiseringslabb, det höga tornet och bron som svävar i luften siktar Universeum på att sätta ett nytt landmärke på Sverigekartan.
– Det är ett stort och modigt bygge. Vi hoppas att ingenting ska hindra oss från byggstart i september och invigning i december 2021. Då ska nästa generation vetenskapscenter stå klart, säger Carina Halvord.
Kontakter
Charlotte MansfieldKommunikatör och pressansvarig
Tel:0727257900charlotte.mansfield@universeum.seBilder


Länkar
Om
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en av de tio mest besökta attraktionerna i Sverige med över en halv miljon besökare varje år. I våra lärmiljöer utforskar barn och vuxna världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet.
Genom vårt arbete stöttar vi utbildningssystemet och stärker kompetensförsörjningen. Tillsammans med stiftare, donatorer, finansiärer och partners arbetar vi för ett livslångt lärande och bidrar till en hållbar utveckling.
Följ Universeum
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universeum
SKF ny huvudpartner när Universeum storsatsar för en hållbar framtid27.1.2021 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges nationella vetenskapscenter och SKF fördjupar sitt mångåriga samarbete när industriföretaget kliver upp som huvudpartner. SKF får därmed en viktig roll i Universeums resa mot nästa generation vetenskapscenter.
Dödsorm, månskenshuggorm och blå palmhuggorm till Universeum28.10.2020 10:05:39 CET | Pressmeddelande
Lagom till halloween flyttar slingrande nyheter in i Reptilariet; Universeums världsunika samling giftiga ormar och ödlor. Dajjarradödsormen har fått sitt namn av ett språkligt misstag och sin förklädnad som huggorm. Månskenshuggormen är en grön drake klädd i ormkostym, vars existens hotas av människan. Och den blå palmhuggormen är lysande blå!
Universeum första svenska medlem i Europakommissionens “United for #Biodiversity”19.10.2020 08:05:37 CEST | Pressmeddelande
Universeum, Sveriges nationella vetenskapscenter, är första officiella medlemmen från Sverige och det första vetenskapscentret i världen att gå med i den globala koalitionen “United for #Biodiversity”, en kampanj för att med förenade krafter öka allmänhetens medvetenhet om den pågående naturkrisen.
Universeum och Getinge inleder samarbete25.9.2020 06:40:00 CEST | Pressmeddelande
Getinge blir ny samarbetspartner till Universeum när medicinteknikbolaget ansluter till vetenskapscentrets satsning på life science. Samarbetet kommer röra sig kring hållbar hälsa, med det långsiktiga målet att stärka kompetensförsörjningen i regionen.
Nu kommer Universeum till klassrummen24.9.2020 15:20:09 CEST | Nyheter
Vi på Universeum är i full fart med att utveckla vår mobila arena och erbjuder från och med höstterminen 2020 mobila elevprogram. Våra kunniga och coola pedagoger packar in sig i bilen och tar med Universeum till skolor i Göteborg med omnejd!
Universeum inleder samarbete med Stockholm Resilience Centre4.6.2020 06:40:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges nationella vetenskapscenter Universeum och Stockholm Resilience Centre (SRC) vid Stockholms universitet blir kunskapspartners med ambitionen att bidra till varandras verksamheter. Tillsammans ska man tillgängliggöra komplex vetenskap för att öka människors kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor.
Universeum får 50 miljoner i donation av Kreftingstiftelsen19.5.2020 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Universeum tilldelas 7 miljoner kronor av VBG Groups huvudägare Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning. Donationen innebär startskottet för vetenskapscentrets satsning på life science, där en ny lärmiljö utvecklad ihop med Krefting Research Centre blir först ut. Samarbetet med stiftelsen sträcker sig till 2026 och omfattar donationer om totalt cirka 50 miljoner kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum