Uppdaterad byggnadsgeologisk information för Göteborg

Byggnadsgeologiska kartan är framtagen på SGU för att förbättra kunskapen om och förståelsen för de lokala geologiska förhållandena i våra stora städer, som till exempel bergstabilitet, materialförsörjning och grundvattenrörelser.
Kartan är en del av ett pågående arbete, där det övergripande syftet är att förse samhället med bästa möjliga geologiska underlag för olika aspekter på samhällsbyggnad. I fokus för den byggnadsgeologiska kartan ligger geologi i 3-D och komplettering av SGU:s geologiska databaser med extern information från olika infrastrukturprojekt.
Den aktuella rapporten ger en kortfattad beskrivning av de geologiska förhållandena och den geologiska utvecklingen i Göteborgsområdet. Innehållet är uppdelad i två huvudavsnitt där det första behandlar berggrundsgeologi och det andra jordartsgeologi. Den nya informationen, som innebär en uppgradering och komplettering, är den senaste av en rad geologiska kartor, kartdatabaser och beskrivningar över Göteborgsområdet som SGU har tagit fram under lång tid. Den första sammanhängande geologiska kartan för Göteborg var en kombinerad jordarts- och berggrundsgeologisk karta som SGU tog fram 1901.
Se byggnadsgeologisk information i SGU:s 3D-verktyg
Läs rapporten Göteborgsområdets berggrund,
jordarter och geologiska utveckling
Kontakter
Ulf Bergström, statsgeolog SGU, Telefon: 031-7082658, ulf.bergstrom@sgu.se
Bilder

Om
SGU tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU arbetar för en hållbar samhällsutveckling där mark och vatten används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade, och att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Energi- och näringsminister Ebba Busch besöker Sveriges geologiska undersökning13.3.2023 13:05:32 CET | Pressmeddelande
Imorgon, den 14 mars, besöker energi- och näringsminister Ebba Busch Sveriges geologiska undersökning (SGU). Det blir ministerns första myndighetsbesök sedan hon tillträdde. Media välkomnas att delta.
Stort behov av mer kunskap om sekundära resurser15.2.2023 12:00:11 CET | Pressmeddelande
Det behövs ökad kunskap om sekundära resursers potential för att utvinna kritiska mineral och metaller. Sådan utvinning kan vara en viktig pusselbit i omställningen till en cirkulär och resurseffektiv ekonomi. Det skriver SGU och Naturvårdsverket i en rapport och presenterar ett antal konkreta förslag till regeringen.
Mer positiv inställning till gruvnäringen i Sverige23.1.2023 17:53:59 CET | Pressmeddelande
Drygt sex av tio personer (62 %) i Sverige mellan 18 och 79 år tycker att svensk gruvnäring bör ges förutsättningar att utvecklas för att säkra till gången på viktiga metaller och varannan person (49 %) kan tänka sig att ha en aktiv gruva i sitt närområde. Det visar en undersökning som Sveriges geologiska undersökning (SGU) har gjort tillsammans med undersöknings- och analysföretaget Novus
SGU vill se modernisering av kontinentalsockellagen29.11.2022 10:15:16 CET | Pressmeddelande
I dag, den 29 november, har SGU hemställt till regeringen att kontinentalsockellagen, som reglerar utvinning på och användning av havsbotten, behöver skrivas om. Orsaken är att lagen inte är anpassad efter dagens förhållanden utan i stället riskerar att hämma den gröna omställningen.
Tolv förslag på vägen till en hållbar batterivärdekedja17.10.2022 10:04:05 CEST | Pressmeddelande
Batterier är centrala och avgörande pusselbitar i elektrifieringen av industrin och transportsektorn för att möta klimatutmaningarna. Arbetet behöver intensifieras och Sverige har möjlighet att bli en ledande batterination, bidra till att bibehålla välfärden, Parisavtalet och Agenda 2030-målen. Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning presenterar tolv förslag för att etablera en hållbar och konkurrenskraftig europeisk värdekedja för batterier.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum