Dramaten

Uppenbarelsen – nypremiär för prisad pjäs

Dela

Uppenbarelsen, som hade urpremiär i november förra året, handlar om ett antal människor som får en kallelse av Gud att utföra ett heligt offer – och om en kvinna som vänder Gud ryggen. För pjäsen erhöll Mattias Andersson i augusti 2018 det första stipendiet att delas ut från Daniel Sachs dramatikerstipendium. Nu återkommer den till Lilla scenen med nypremiär den 20 november.

Rebecka Hemse och Shanti Roney i Uppenbarelsen. Dramaten. Foto: Sören Vilks
Rebecka Hemse och Shanti Roney i Uppenbarelsen. Dramaten. Foto: Sören Vilks

En medelålders man får en religiös uppenbarelse – han måste ligga med kvinnan som tigger utanför matbutiken. En ung flicka påstår sig ha hört en röst som bett henne att starta ett heligt krig. Två bröder har en våldsam uppgörelse om vem av de två som fötts med den gudomliga gåvan.  Alla berättelser kretsar kring samma plats – ett enkelt soprum.


Mattias Andersson har tidigare satt upp Idioten, The Mental States of Sweden, The Mental States of Sweden in Dance och Deformerad Persona på Dramaten. Uppenbarelsen som hade urpremiär i november 2017 var det första nyskrivna verket på länge där Mattias Andersson inte utgick från dokumentärt material. I augusti 2018 erhöll han Daniel Sachs nyinrättade dramatikerstipendium. Läs motiveringen här .

Sagt i pressen om Uppenbarelsen
”Hudlöst och vackert mästerverk” DN
”En av de bästa svenska nya texter jag någonsin sett, framförd med total precision” SR Kulturnytt
”... en intelligent, subtil rebus om våra behov av att tro och hoppas.” SvD
”Mattias Andersson, svensk teaters Fjodor Dostojevskij, är intresserad av just mysteriet människan.” UNT


Medverkande Rebecka Hemse, Shanti Roney, Alexander Salzberger, David Fukamachi Regnfors, Electra Hallman, Nadja Weiss, Bengt Braskered

Av och i regi av
Mattias Andersson
Musik och ljuddesign Anna Sóley Tryggvadóttir
Scenografi Charlie Åström och Mattias Andersson
Peruk och mask Natalie Pujol
Kostym Anna Heymowska
Ljusdesign Charlie Åström

Uppenbarelsen, nypremiär 20 november, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rebecka Hemse och Shanti Roney i Uppenbarelsen. Dramaten. Foto: Sören Vilks
Rebecka Hemse och Shanti Roney i Uppenbarelsen. Dramaten. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

Grynet Molvig klar för roll i Niklas Rådströms pjäs Dövheten10.5.2019 08:58:00 CESTPressmeddelande

Som tidigare meddelats samarbetar Dramaten och Drottningholms Slottsteater i höst med Niklas Rådströms nyskrivna pjäs Dövheten om Beethoven. Nu är det klart att Grynet Molvig medverkar i uppsättningen tillsammans med Johan Rabaeus, Andreas T Olsson och Per Svensson. För regi står Peter Langdal. Urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern och premiär på Dramaten den 23 november. Biljetterna till Dramatens föreställningar är nu släppta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum