studentum.se

Uppföljning: Så har covid-19 påverkat eftergymnasiala studieplaner

Dela

Under hösten gjorde studentum.se en uppföljning till vårens undersökning om covid-19 och eftergymnasiala studier. Enligt den nya undersökningen, som genomfördes under september till oktober 2020, uppger 52 procent av respondenterna att covid-19 påverkat deras planer på studier. Totalt svarade 1078 personer på undersökningen.

Endast 5 procent av de tillfrågade svarar att de planerar att avbryta sina studier till följd av covid-19 och av de 5 procenten är det hela 57 procent som planerar att återuppta studierna vid ett senare tillfälle. De skäl som uppges av de som har avbrytit sina studier är de vanligaste att man inte trivs med distansundervisning (41%), att covid-19 påverkat deras psyskiska välmående till den grad att studierna inte kunnat prioriteras(41%) samt att man inte tyckt att skolan hanterat situationen på ett bra sätt (28%). 

Ökning av inställda studieplaner
Baserat på vår tidigare rapport ser vi en tydlig ökning av inställda studieplaner på grund av covid-19. I våras svarade 3 procent att de valt att inte söka studier på grund av rådande pandemi, nu har den siffran ökat till 16 procent. 66 procent av respondenterna säger att rådande situation inte påverkat deras studieplaner vilken är en minskning jämfört med vårens undersökning - då låg samma siffra på 84 procent. 

Fler senarelägger sina studieplaner
Två siffror som ökat jämfört med vårens undersökning berör de som valt att senarelägga sina studier, från 20 till 34 procent, samt de som nu valt att studera något annat än de först tänkt, från 12 till 19 procent, på grund av situationen. 

Onlinestudier
50 procent anger att de är extremt intresserade eller väldigt intresserade av att läsa sina utbildning online. Detta går att jämföra med de 34 procent som anger att de är inte alls intresserade eller inte så intresserade. Studenterna är klyvna när det kommer till onlinestudier, 52 procent tycker det funkar på ett bra sätt medan 48 procent inte tycker det fungerat bra. Studenterna uttrycker önskemål om bättre stöd från lärare, bättre upplägg och bättre digitala verktyg. Hela 57 procent av de tillfrågade svarar ja eller delvis på frågan om situationen påverkat deras studieresultat. De främsta anledningarna har varit att situationen påverkat deras motivation samt att det har varit svårare att få samma stöd från lärare som vid fysisk undervisning. 

För att läsa hela rapporten, var god kontakta studentum.se. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

studentum.se
studentum.se
Karlavägen 104
115 26 Stockholm

https://www.studentum.se/

Studentum är Sveriges största söktjänst för eftergymnasiala studier med över 500 000 medlemmar. Vår affärsidé är att hjälpa utbildningsanordnare att hitta studenter till sina utbildningsplatser. Detta gör vi via vår webbsöktjänst, samarbetspartners, samt utbildningsmässor. Studentum startades 2001 som ett initiativ av tre studenter för att hjälpa blivande studenter att hitta utbildning. Studentum är en del av EMG - Educations Media Group som även innefattar bl.a. utbildning.se, gymnasium.se, kurser.se och aktivitet.se.

Följ studentum.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från studentum.se

Premiären för virtuell utbildningsmässa drog många besökare7.10.2020 10:00:00 CESTPressmeddelande

Söktjänsten studentum.se bjöd in studieintresserade till en virtuell utbildningsmässa i 3D-format där både besökare och utställare fick en känsla av att vara fysiskt på plats – men helt digitalt. “Den digitala mässplattform som vi använt är verkligen något utöver det vanliga”, säger Madeleine Hansen, Communcations Manager - Client Marketing på Educations Media Group Sverige

Digitala Vägledarträffen 20205.5.2020 13:23:47 CESTPressmeddelande

Vägledarträffen arrangeras för fjärde året i rad av studentum.se och gymnasium.se som båda är en del av Educations Media Group. Under en förmiddag bjuds studie- och yrkesvägledare in till inspirerande föreläsningar med olika teman som rör skolans värld med fokus på vägledning och utbildningsmöjligheter. Med hänsyn till rådande omständigheter väljer EMG att ställa om istället för att ställa in och fredagen den 8 maj är det dags för den första digitala Vägledarträffen.

YH-mässorna 2020 ställs in med anledning av coronaviruset COVID-1912.3.2020 09:30:00 CETPressmeddelande

Efter rekommendation från folkhälsomyndigheten har regeringen beslutat att större sammankomster inte får hållas. YH-mässorna som var tänkta att hållas i Malmö den 26 mars respektive Göteborg den 31 mars ställs in med anledning av coronaviruset COVID-19. Kvalitetssäkring studentum.se väljer att ställa in mässorna då ett uppskjutande skulle innebära ett sämre utfall för både besökare och utställare. studentum.se vill att YH-mässorna ska hålla en hög kvalitet och ser fram emot YH-mässorna 2021. Berörda parter studentum.se förstår att detta kan väcka frågor hos utställare, besökare och andra berörda parter och uppmuntrar de med frågor att komma i kontakt med oss.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum