Svenska Basketbollförbundet

Uppladdningen mot Basket-EM fortsätter i Slovenien

Dela

Med bara tre veckor kvar till öppningsmatchen är förberedelserna för det svenska landslaget i full gång. Truppen, som för närvarande består av 16 spelare, ska utvärderas på träning och match innan den trimmas till tolv.

Närmast väntar träningsmatcher mot Slovenien och Storbritannien. Landslagssamlingen började för snart två veckor sedan med ett träningsläger i Södertälje. En vecka senare satte de sig på ett flyg till Moskva för att spela två träningsmatcher mot Ryssland, inte direkt någon mjukstart. Men det är inte heller förbundskapten François Gomez avsikt:

– Vi har ett uttalat mål om att vinna matcher mot bra lag. 

Att slå bra lag är ett måste för den trupp som drömmer om att gå långt i EuroBasket 2019. Av träningsmatcherna att döma har Sverige en liten bit kvar på vägen, då resultatet blev två förluster med fyra respektive 14 poäng. 

– Vi lärde oss att vi kan spela på den här nivån, säger coach Gomez. Vi lärde oss också att matchen aldrig är över. I den andra matchen låg vi under med 30 men fortsatte ändå spela bra. Det var ett bra test för oss.

Sverige är ska inte vara i toppform ännu. Idag är det ny träningsmatch mot Slovenien och på lördag mäts krafterna mot Storbritannien. Förberedelser är nyckelordet; Att bygga ett lag som kan spela upp till sin potential och slå de allra bästa europeiska lagen. I de förberedelserna ingår också att välja rätt spelare, då det endast är tolv stycken som kommer ta plats i truppen som åker till Riga. 

Bland de spelarna finns fyra seniorlandslagsdebutanter: Regan Magarity, Fanny Wadling, Cajsa Uhrström och Abigail Glomazic. 

– De har sett bra ut, säger assisterande coach Francesco Pinto. De har gjort det de kan och vad de ska, sen är det en tuff konkurrens. Därför är de här två matcherna mot Slovenien och Storbritannien väldigt viktiga. De ska få visa upp sig och göra vad de kan.

Det är inte allting i lagbygget som handlar om pick and roll, returtagning och kontringsförsvar utan det gäller att laget skapar kemi och kan spela tillsammans också. Därför var laget iväg på en något udda aktivitet på tisdagseftermiddagen, för att bryta av studsandet ett litet slag. 

– Det var typ ett klättringsäventyr; Klättra på träd, linor, ta sig från ett träd till ett annat på en skateboardbana. Det var väldigt utmanande och fysiskt -- kanske mest för oss coacher, säger coach Pinto. 

Fler utmaningar är att vänta för det svenska landslaget, både fysiska och mentala, men ju närmre EuroBasket 2019 vi kommer desto mer basket blir det. 

Ikväll spelar Sverige träningslandskamp mot Slovenien, kl. 18.00. Vi återkommer med resultat på basket.se samt via SBBF:s Twitterkonto, @basketse.  

Text: Johannes Grufstedt

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum