Svenska kyrkan

Upplev allhelgona i 360° – Svenska kyrkan öppnar digital kyrkogård

Dela

För att göra upplevelsen av Allhelgona tillgänglig för fler publicerar Svenska kyrkan idag en film inspelad i 360° på YouTube och Facebook. Filmen, som är en minut lång, låter betraktaren besöka en kyrkogård under Allhelgonahelgen. Under hashtaggen #taenminut vill Svenska kyrkan uppmana till att ta en paus för att minnas någon man saknar.

Med en film inspelad i 360°, en minut lång, kan betraktaren besöka en kyrkogård under Allhelgonahelgen. Filmen finns på YouTube och Facebook, och kan även ses med VR-glasögon.
 

Ungefär hälften av svenskarna tänder ljus vid någons grav under Allhelgonahelgen*. Men alla har inte en möjlighet att besöka en kyrkogård, och många undviker kyrkogården för att sorgen känns jobbig att konfrontera. En undersökning som Svenska kyrkan låtit TNS Sifo göra visar att 80 procent tycker det är viktigt att minnas dem som dött och hela 38 procent skulle vilja göra mer för att hedra minnet av dem.

Därför vill Svenska kyrkan, med initiativet #taenminut, uppmuntra till att ta en stund att minnas någon man saknar med en film inspelad i 360°-vinkel.

– I år har vi gjort det ännu enklare för folk att minnas någon. Vi vill hjälpa alla dem som av olika skäl inte kan ta sig till kyrkogården att ta sig dit digitalt med en 360°-film, säger Mattias Nihlgård, chef för kommunikationsutveckling hos Svenska kyrkan.

Filmen är inspelad på Längbro kyrkogård i Örebro. Detta är inte första gången Svenska kyrkan kopplar ihop den fysiska och digitala världen med hjälp av teknik. Tidigare år runt Allhelgona har besökare på webben kunnat tända virtuella ljus som samtidigt tänt fysiska lampor i ljusträd placerade på kyrkogårdar och i anslutning till kyrkor runtom i landet.

– Allhelgonahelgen ger många tillfällen att tala om det vi som människor bär på. Oavsett om det är på en kyrkogård eller på nätet så är det viktigt att låta sorgen få ta plats. Ta en minut är en påminnelse om att ingen är ensam i sorgen, säger Ingrid Edgardh, sjukhuspräst i Svenska kyrkan.

Se filmen på Facebook här 
Se filmen på YouTube här
Se filmen med VR-glasögon på YouTube

Kontakt:
Svenska kyrkans pressjour, tfn 018-16 94 75.

*Bromander, J. (2012), Göteborgs universitet, SOM-institutet

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Nya avsnitt i ärkebiskopens podcast13.2.2019 07:43:56Pressmeddelande

En rabbin, en tidigare partiledare och en docent i filosofi – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är fyra avsnitt inplanerade i februari och mars, det första finns nu tillgängligt i vanliga poddkanaler. Det är ett samtal med författaren och samhällsdebattören Anders Wijkman om hur viktigt civilsamhället är i klimatfrågan, att det behövs en reformation av ekonomin, och om den svårfångade balansen mellan hot och hopp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum