Linköpings domkyrkopastorat

Upplev ett månghundraårigt kulturarv på Linköpings griftegårdar

Dela

Lördagen den 25 maj, mellan 12.00-16.00, är det öppet hus på Centrala griftegårdarna, griftegården i Lilla Aska och Landeryds kyrkogård. Här kommer griftegårdens personal bland annat berätta om pastoratets integrerade miljö- och kulturarbete.

- Vi hoppas många passar på att uppleva det levande kulturarvet som våra griftegårdar är och se hur vi arbetar för att bevara detta, säger griftegårdschef Gunnar Forsberg.

På respektive griftegård kommer det att finnas ett antal stationer där besökaren får information om allt från kulturgravar och kompostering till solceller och fossilfritt drivna fordon. I anslutning till stationerna bjuds det på fika.

I Alla helgons kapell, på den Norra griftegården vid Malmslättsvägen, finns en utställning som berättar om saker som är bra att veta inför en begravning. Till exempel vad som ingår i begravningsavgiften, att välja gravplats och gravsten, Linköpings olika begravningsplatser och kapell samt det ansvar det innebär att vara gravrättsinnehavare. I Alla helgons kapell finns även en utställning om griftegårdsförvaltningens miljöarbete.

På Norra griftegården kan man även gå en dramatiserad vandring ”Likströms går igen” kl 13.00.

Vill man hellre vandra genom historien på egen hand, med hjälp av sin smarta telefon, finns en slinga med QR-koder på den gamla delen av de centrala griftegårdarna. Här kan man bl.a. höra om kungamakaren Mörner som såg till att ätten Bernadotte hamnade på den svenska tronen, och om Bonn på Druvan, bonden som blev en framgångsrik krögare i Linköping.

Mer information:

Gunnar Forsberg Griftegårds- och fastighetschef

Tel 013-30 36 01

gunnar.forsberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Linköpings domkyrkopastorat
Linköpings domkyrkopastorat
Ågatan 40
58002 Linköping

https://www.svenskakyrkan.se/linkoping

Linköpings domkyrkopastorat består av åtta församlingar i Linköping. Vår grundläggande uppgift är att bedriva gudstjänst, diakoni, mission och undervisning. Pastoratet har 12 kyrkor och en rad andra byggnader, bland annat församlingshem och begravningskapell. 
Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i Linköpings kommun. Linköpings domkyrkopastorat ansvarar för Centrala griftegårdarna, Lilla Aska griftegård och Landeryds kyrkogård. 
Nästan 60 % av invånarna i våra församlingar är medlemmar i Svenska kyrkan.

Följ Linköpings domkyrkopastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings domkyrkopastorat

Kulturarvsdagen den 8 september4.9.2018 07:00:00 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkan vårdar ett levande kulturarv i form av våra kyrkobyggnader och griftegårdar. Här möts människor och får ta del av historia och kultur. På lördagen den 8 september är Svenska kyrkan i Linköping en del av Kulturarvsdagen, som arrangeras i hela Sverige. Vi bjuder in till program i Domkyrkan, Slotts- och domkyrkomuseet, S:t Lars kyrka och på centrala griftegårdarna. Det blir guidade vandringar, musik, historiska visningar, Frälsarkransvandring, skapande för barn och visningar av den gamla kyrkan under S:t Lars. Fullständigt program finns på svenskakyrkan.se/linkoping/kulturarvsdagen Välkomna att dela kulturarvet med oss!

Lär känna Johan Krouthén och andra linköpingspersonligheter på Centrala griftegårdarna17.5.2018 07:00:00 CESTPressmeddelande

Genom att scanna QR-koder kan nu besökaren få en egen guidad vandring bland gravar av särskilt intresse samt utvalda kulturgravar på gamla delen av de Centrala griftegårdarna i Linköping. Bland annat kan man höra om kungamakaren Carl-Otto Mörner och konstnären Johan Krouthén. Detta är den första slingan på Linköpings griftegårdar där vi får lära känna olika personer som varit av betydelse för Linköping och dess historia och tanken är att det ska bli fler. QR-koden fungerar som en streckkod som går att läsa av med en smartphone eller läsplatta. Genom att läsa av koden får besökaren lyssna på berättelser om kända personer som ligger begravda på den gamla delen av griftegården och ta del av deras livsöden - Inom Linköpings griftegårdar har vi sedan länge en vana att arbeta med kulturarvet, säger griftegårdschef Gunnar Forsberg. Här finns många intressanta personer begravda och med den här typen av självguidande vandringar tror vi griftegården kan bli mer levande. Kulturgrav innebär att gr

Fotoutställningen "Den trettonde Jesus" vill inspirera till nya möten med Jesus12.4.2018 07:00:00 CESTPressmeddelande

Royne Mercurio såg en gång en bild av en blundande Jesus och funderade över hur han föreställde sig att ögonen skulle se ut när han öppnade dem. Skulle de vara glada, dömande, milda, utmanande eller skulle de inge någon annan känsla? I fotoutställningen ”Den trettonde Jesus” har Royne gestaltat sina möten med Jesusbilder som finns i tolv av Linköpings kyrkor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum