Lindholmen Science Park

Upplev framtidens Göteborg i datorspel

Dela

I spelet Cities: Skylines tar spelaren sig an utmaningen att bygga en stad och styra över allt från vägnät och skatter till kollektivtrafik. Stadsbyggnadskontoret i Göteborg tittar nu på hur man kan använda spelet för att visualisera idéer och skapa dialog kring Göteborgs stadsutveckling. Den 18 november kan du träffa stadsbyggnadskontorets 3D-visualiserare och spelets lead designer på Visual Forum, Skandinaviens ledande konferens om visualisering.

– Med Cities: Skylines ser vi för första gången ett spel som ett tänkbart skissverktyg för stadsplanering och visualisering av framtida Göteborg. Spelet ger en ytterligare dimension av liv och rörelse som gör det möjligt för oss att besöka, uppleva och analysera Göteborg år 2040, 25 år innan det blir verklighet, säger Arvid Forsberg, 3D-visualiserare på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Tillsammans med Karoliina Korppoo, lead designer för Cities: Skylines, är stadsbyggnadskontoret i Göteborg utställare på Visual Forum 2015. Temat för konferensen är Visual Revolution som kommer att ge deltagarna en glimt av framtiden där ny visualiseringsteknik löser upp gränsen mellan det digitala och verkligheten. Under utställningen kommer stadsbyggnadskontoret visa upp hur man kan använda datorspel för att visualisera och engagera kring stadsutveckling.

– Vi har gjort tester med området Frihamnen och spelet har stor potential att bli ett roligt skissverktyg som kan göra det möjligt att visa framtida Göteborg för ännu fler invånare, säger Arvid Forsberg.

Karoliina Korppoo tror att spel kan vara ett sätt att hitta kreativa lösningar på vanliga problem.

– Stadsbyggnadsspel kan vara ett bra verktyg för kreativitet eftersom det ger möjlighet för vem som helst att pröva på stadsplanering. Det öppnar upp för helt nya lösningar för vanliga problem i städer. Du kanske undrar om en ny bro hade minskat bilköerna där du bor? I spelet kan du pröva, bygga bron och se hur trafiken förändras. Spel har sina begränsningar, men det kan vara ett bra skissverktyg för att testa nya saker, säger Karoliina Korppoo.

Karoliina Korppoo är även en av talarna under Visual Forum och kommer berätta om utmaningarna med att skapa en levande stadsmiljö i ett datorspel.

– För att få en stad att kännas levande i ett spel krävs många system för att se till att fordon och medborgare rör sig på ett logiskt sätt. I Skylines kan spelaren bygga städer med upp till en miljon invånare, då gäller det att det stadslandskapet visuellt upplevs som levande och sprudlande av spännande händelser. Hur man lyckas med det är vad mitt föredrag kommer fokusera på, berättar Karoliina Korppoo.

Visual Forum hålls för nionde gången och anordnas av Visual Arena vid Lindholmen Science Park i samarbete med Visual Arena Research - visualiseringscentrum vid Chalmers, Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Konferensen är en mötesplats som erbjuder ett brett, aktuellt och visionärt innehåll för intressenter inom visualisering

Anmäl dig till Visual Forum 2015 (senast 10 nov) »

Se hela programmet »

Utställare på Visual Forum 2015 »

Kontakt för information om konferensen

Marie Jansons, projektledare Visual Forum, marie.jansons@lindholmen.se

För pressdeltagande, kontakta: Simon Ungman, pressansvarig, Lindholmen Science Park, 031-764 70 21, simon@ungmanhain.se

Foto: Skärmdump, Cities: Skylines, Paradox Interactive

Kontakter

Bilder

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Lindholmen Science Park är en samverkansmiljö inom styrkeområdena transport, ICT, visualisering och media. Vi erbjuder en neutral arena där näringsliv, akademi och myndigheter tillsammans driver innovation för samhällsutveckling. I över 15 år har vi varit med och skapat framgångsrika samarbeten på regional, nationell och internationell nivå.

E-post: info@lindholmen.se

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Pressinbjudan: Lindholmen Software Development Day 26 oktober - Hur förändras vårt samhälle och beteende med nya mjukvarutjänster?24.10.2017 11:32Pressinbjudan

”The Software Society - The interaction between our changing behavior, our society, and the new landscape of Software Services” – Det är temat för årets Lindholmen Software Development Day, som anordnas för trettonde året i rad. Konferensprogrammet är det vassaste hittills och eventets drygt 600 platser har varit fulltecknade sedan i juni.

Innovativa storbolag driver satsning för framtidens transporter3.10.2017 16:18Pressmeddelande

I en allt mer komplex och digitaliserad bransch där automation, elektromobilitet och uppkopplade fordon är framtiden ställs nya krav på arbetssätt. Autoliv, Ericsson, Volvo Cars, Volvokoncernen och Zenuity invigde därför idag MobilityXlab på Lindholmen Science Park. Bolagen vill stärka sin position i framkant av en föränderlig fordonsbransch för att i samverkan med startups utveckla och visa upp säkrare och effektivare transporter för framtiden.

Kraftsamling för framtidens transportlösningar i Drive Swedens projekt inom regeringens samverkansprogram28.9.2017 15:46Pressmeddelande

Smartare och mer hållbara lösningar karakteriserar de aktiviteter som Drive Sweden på uppdrag av regeringen kommer att leda inom ’Nästa generations resor och transporter’ - ett av de fem nationella samverkansprogram som regeringen lanserat och finansierar. Ett flertal av Drive Swedens partners, inklusive Volvo Cars, Volvo Bussar, Nobina, RISE och KTH, kommer att utveckla och prova helt nya sätt för hur vi förflyttar oss i våra städer, vilket kan skapa en stor och påtaglig samhällsnytta.

Lindholmen Science Park startar nationellt mediecenter7.9.2017 13:27Pressmeddelande

Lindholmen Science Park AB i Göteborg startar ännu ett högaktuellt och unikt forsknings- och innovationsprogram: Medier & demokrati. Satsningen stöds av bland andra Sveriges kommersiella medier samlade inom Tidningsutgivarna (TU), Public Service-bolagen Sveriges Radio och Sveriges Television och landets ledande medieakademier. Målet är att stärka publicistiken, journalistiken, det offentliga samtalet och demokratin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum