Stockholms stadStockholms stad

Upplev spindelkonst i city

Dela

Konstpaus #7 är en tillfällig konstnärlig gestaltning på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen med konstnären Ann Lislegaard. Tre unika versioner av filmen Spinning and Weaving Ada Augusta Lovelace visas mellan 20 oktober - 3 december på de tre skärmarna. Filmerna visas fyra gånger i timmen mellan reklamen.

Spindel som väver ett hallucinatoriskt nät. Foto: Ann Lislegaard
Spindel som väver ett hallucinatoriskt nät. Foto: Ann Lislegaard

Det internationellt erkända och uppmärksammade konstnären Ann Lislegaard utgår ofta från science fiction i sitt arbete. Genren fungerar som en konceptuell bas såväl som ett filter som tillåter henne att vrida och vända på de olika strukturer som styr människan och hennes världsbild. Med installationer, ljus, ljud och rörlig bild utforskar konstnären upplevelsen av tid och rum och får oss att se på omgivningen med nya ögon.

I samarbete med Stockholm konst visar Ann Lislegaard tre unika varianter av 3D-animationen Spinning and Weaving Ada Augsusta Lovelace (2017) för stadens stora LED-skärmar.

- Det känns väldigt roligt att visa Anns verk på det här sättet. Hennes fabelliknande djur är fascinerande och utgångspunkten i science fiction ger en verken en på samma gång nästan nostalgisk som framåtblickande karaktär som går i dialog med vår tid, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst.

Verket visar en spindel som väver ett hallucinatoriskt nät kring bokstäverna i Ada Lovelaces namn. Både skrämmande och fascinerande vecklar verket ut sig i flera lager. Ada Lovelace levde i början av 1800-talet och var matematiker, något för tiden mycket ovanligt. Hon anses vara den första personen i välden som började skriva algoritmer för maskiner. Något som senare ledde till vår tids programmering och i förlängningen utvecklingen av internet. Ada Lovelace gjorde flera kopplingar till vävmaskiners teknik att följa mönster och koder för att skapa en slutgiltig design och föreställde sig hur detta skulle kunna appliceras på mer komplicerade räknemaskiner och även bokstäver. Ann Lislegaards verk är en hyllning till denna pionjär, där de klassiskt kvinnliga aktiviteterna spinning och vävning kopplas till banbrytande teknologisk utveckling ochtill feminism.

Ann Lislegaard (född 1962) är utbildad vid Konstakademien i Köpenhamn och har ställt ut på de stora institutionerna över hela världen. Hon har medverkat vid flera konstbiennaler, bla Venedigbiennalen där hon har representerade Danmark, Sao Paolo biennalen och Gwangjubiennalen. Hon har också uppfört flera stora offentliga gestaltningar.

Under 2021 har Stockholm konst bjudit in sex svenska och internationella konstnärer att visa verk på de stora LED-skärmarna på Kungsgatan, Stureplan och Katarinahissen. Projektet startade i februari 2020 som ett samarbete mellan Stockholm konst, Atracta och Hufvudstaden.

Curatorer: Frida Cornell och Stefan Otto

Mer information om konstnären och verket: Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst 08-508 31 320

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Spindel som väver ett hallucinatoriskt nät. Foto: Ann Lislegaard
Spindel som väver ett hallucinatoriskt nät. Foto: Ann Lislegaard
Ladda ned bild
Konstnären Ann Lislegaard. Foto: Anders Sune Berglund
Konstnären Ann Lislegaard. Foto: Anders Sune Berglund
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum