Umeå kommun

Uppmanar Polisen att orosanmäla när förälder gör sig skyldig till köp av sexuell tjänst

Dela

Individ- och familjenämnden kommer att uppmana Polisen att rutinmässigt överväga att göra en orosanmälan för barn till föräldrar som gör sig skyldig till köp av sexuell tjänst. Det beslutades vid nämndens sammanträde 24 april.

– Vi ser allvarligt på sexhandeln och kan inte nog understryka vikten av att säkerställa att barnen i familjen har det tryggt. Därför kommer vi att uppmana Polisen att skärpa sina rutiner kring orosanmälningar, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden.

– Barn har rätt till en trygg uppväxt. Därför vill vi att köp av sexuell tjänst, som är ett sexualbrott, ingår som ett exempel på när anmälan om barn som far illa ska övervägas från Polisens sida, säger Björn Kjellsson (L), vice ordförande, individ- och familjenämnden.

Nämnden var enig i sitt beslut att uppmana Polisen att överväga orosanmälan när förälder gör sig skyldig till brottet köp av sexuell tjänst.

Bedömning i varje enskilt fall

Nämnden fick vid sammanträdet 24 april återkoppling på förvaltningens uppdrag att utreda möjligheten att tillsammans med Polisen ta fram en rutin för att orosanmälan alltid ska göras när förälder gör sig skyldig till köp av sexuell tjänst. Jurist vid Polisen har gjort en rättsutredning och anser att det inte är möjligt eftersom en bedömning måste göras i varje enskilt fall. Umeå kommuns jurist delar denna uppfattning. Därför går individ- och familjenämnden vidare med att uppmana Polisen att rutinmässigt överväga att göra en orosanmälan för barn till föräldrar som gör sig skyldig till köp av sexuell tjänst.

Mer information:

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Björn Kjellsson (L)
vice ordförande
individ-och familjenämnden
Umeå kommun
070-618 73 30
bjorn.kjellsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum