Svenska kyrkan

Uppmaning till migrationsministern - upprätta en europeisk sök- och räddningsoperation på Medelhavet

Dela

Act Svenska kyrkan har tillsammans med andra kyrkorelaterade organisationer skickat ett brev till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och hans ministerkollegor inför det informella ministermötet i Helsingfors 18-19 juli. I brevet uppmanas ministrarna att omvärdera de senaste årens inriktning gentemot människor som försöker ta sig till Europa.

 Bakom brevet står ACT Alliance EU, Europeiska kyrkokonferensen (CEC) och Kyrkornas kommission för migranter i Europa (CCME) som Svenska kyrkan är medlemmar i. I brevet skriver organisationerna att de förväntar sig av EU att:

  • Upprätta en sök- och räddningsoperation och stoppa kriminaliseringen av civilsamhällesorganisationer och andra som räddar liv
  • Upprätta en EU beredskapsplan för landstigning och omfördelning av de som räddas på havet
  • Avsluta samarbetet med Libyen och andra grannländer som bedöms som osäkra av UNHCR
  • Skapa lagliga vägar för migration
  • Evakuera migranter och flyktingar från Libyen.

Läs brevet i sin helhet (engelska pdf)

Läs följebrevet i sin helhet (svenska pdf)

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet avslutat – kraftsamling kring undervisning och lärande20.11.2019 13:59:48 CETPressmeddelande

2019 års kyrkomöte har avslutats efter tre dagars debatt och beslut. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat om ett uttalande som resultat av detta första tematiska kyrkomöte som har haft temat Undervisning. Kyrkomötet beslutade också att mer pengar ska avsättas till verksamheten 2020 och 2021 än vad kyrkostyrelsen föreslagit. Kyrkomötet beslutade också att anslå 25 miljoner kronor till arbete med flyktingar och asylsökande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum