Djurens Rätt

Upprop med 102 977 underskrifter mot fyrverkerier överlämnat till regeringen

Dela

Tidigare idag lämnade representanter från organisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben över ett upprop med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier till regeringen. Under överlämningen hänvisade regeringen till kommunernas ansvar att besluta i frågan, en möjlighet som i praktiken har visat sig vara mycket begränsad.

102 977 namnunderskrifter överlämnas till regeringen den 1 februari. Foto: Katarina Hörlin, Tidningen Djurskyddet
102 977 namnunderskrifter överlämnas till regeringen den 1 februari. Foto: Katarina Hörlin, Tidningen Djurskyddet

Namninsamlingen startades i februari 2013 under namnet FyrverkeriBegränsningar av ett antal privatpersoner som fått nog av alla skador som fyrverkerier och smällare orsakar varje år. Ganska snart slöt flera stora organisationer upp bakom kampanjen, däribland organisationerna som i dag genomförde överlämningen.

Kraven i kampanjen är:

  • Förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner.
  • Stoppa den i dag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner.

– Varje år skräms och skadas både djur och människor av fyrverkerier. Både enskilda kommuner och branschen själva har tagit steg mot förbättring, nu vill vi att regeringen agerar och utvidgar lagstiftningen så att det blir förbjudet att försälja fyrverkerier som skrämmer, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Överlämningen skedde på Justitiedepartementet där Anders Ygemans politiska sekreterare Sara Yaztanfar tog emot namnunderskrifterna. Beskeden var dock inte upplyftande – regeringen hänvisar till kommunerna för att ta beslut i frågan, men när kommuner väl beslutat om förbud mot fyrverkerier så har besluten rivits upp i förvaltningsrätten, som menar att kommunerna då överskrider sina befogenheter. Det kommuner idag i praktiken har möjlighet att göra är att införa begränsningar till tid och plats för när fyrverkerier får användas.

De fyra organisationerna som deltog i överlämningen kommer nu tillsammans fortsätta arbetet för att komma tillrätta med det ansvarsvakuum som till synes råder, med en avsaknad av både vilja och möjlighet att införa ett förbud mot den fria användningen av fyrverkerier.

– Facit efter nyårsafton 2016 visar tydligt att alltför många privatpersoner inte kan hantera fyrverkerier på ett ansvarsfullt sätt, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

– Vi anser att det är dags nu för politikerna att via lagstiftning sätta stopp för alla dessa skador, lidande och allmänt obehag som den okontrollerade användningen av pyroteknik medför för såväl djur som människor, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Nyckelord

Bilder

102 977 namnunderskrifter överlämnas till regeringen den 1 februari. Foto: Katarina Hörlin, Tidningen Djurskyddet
102 977 namnunderskrifter överlämnas till regeringen den 1 februari. Foto: Katarina Hörlin, Tidningen Djurskyddet
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum