Fastighetsägarna

Upprop till fastighetsbranschen – hjälp ungdomar till jobb i sommar

Dela

Sommarjobbare är en stor tillgång för fastighetsbranschen och behovet av sysselsättning för unga är efter ett år med pandemin större än någonsin. Därför går Fastighetsägarna Stockholm och Fastigo nu samman i ett upprop till branschen: Lägg i en extra växel för att ge ungdomar chansen till ett första viktigt steg ut i arbetslivet!

I december 2020 höll arbetsgivarorganisationen Fastigo tillsammans med Fastighetsägarna Stockholm ett rundabordssamtal med vd:ar från några av de största fastighetsbolagen. Samtalet med rubriken ”Framtidens fastighetsförvaltning” handlade om hur vi säkrar kompetensen och lockar nya talanger till branschen framöver. Många av slutsatserna handlade om att få in ungdomar och studenter i på ett tidigt stadium och väcka intresse för fastighetsförvaltning och fastighetsägande i stort.

Sommarjobb är ett gyllene tillfälle för ungdomar att bekanta sig med fastighetsbranschen genom drift- och underhållsjobb som behövs under sommarsäsongen. Nu är det hög tid för många ungdomar att söka sommarjobb och efter att ha levt ett isolerat liv med distansundervisning är möjligheten att få en värdefull vardag under sommaren viktigare än någonsin. Fastigo och Fastighetsägarna Stockholm går därför samman i ett upprop för att uppmuntra branschen att erbjuda sommarjobb i år. Detta är en viktig del i arbetet med att ta socialt ansvar och ett sätt att visa upp fastighetsbranschen som den mångfacetterade arbetsgivare den är.

Uppropet adresseras till alla de vd:ar som var med i rundabordssamtalet, till fastighetsbranschens utbildningsnämnd och till Fastigos styrelse. I slutet av maj anordnas även ett seminarium som fortsättning på samtalet om framtidens kompetens.

-          Vi behöver ta ett samlat grepp om de här frågorna och stötta branschen i arbetet med att stärka bilden av en spännande och attraktiv arbetsgivare. Och för att det ska vara möjligt behöver vi börja tidigt, redan med sommarjobb och praktikplatser, säger Anni Carpelan, chef hållbar utveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

Mona Finnström, vd på Fastigo, tycker att de som arbetsgivarorganisation har ett samhällsansvar i att engagera sig i ungdomars välmående och sysselsättning i pandemin.

-          Vi är en lite anonym bransch, därför behövs en bra introduktion om vi ska få in ny kompetens. Jag uppmanar alla fastighetsägare att satsa lite extra på sin utemiljö i år med hjälp av sommarjobbare, varför inte ha en intern tävling på företaget om vem som fixar den snyggaste innergården? Förutom att ge ungdomarna jobb kan de ju dessutom få mer nöjda hyresgäster, det får man inte glömma bort.

Fastighetsbranschen är en bred och flexibel bransch med alla möjligheter att göra karriär. För att få in ny kompetens behöver man förtydliga just den aspekten. Ungdomar lockas av att fortsätta utvecklas om de tidigt får ett bra intryck av branschen som helhet.

Relationsförvaltning att inspireras av
Under året som gått har många instegsjobb och typiska sommarjobb försvunnit då de ofta finns i branscher som påverkats negativt av pandemin. Restauranger, nöjesparker och annan turism har inte kunnat erbjuda det första steget in i arbetslivet för ungdomar. Det är därför desto viktigare att andra branscher tar sitt ansvar och satsar på ung arbetskraft.

Stena Fastigheter har, likt många fastighetsbolag, under lång tid jobbat aktivt med sommarjobb.  2014 gjordes en ny strukturerad satsning, att anställa minst 300 sommarjobbare varje år fördelat på Stockholm, Göteborg och Malmö. Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter, berättar att det är en del av fastighetsbolagets sociala hållbarhetsarbete som de kallar för just relationsförvaltning.

-          Det är ett arbete att göra på flera nivåer, inte minst internt genom att förankra hur viktiga sommarjobbarna är för oss. Vi är lyhörda för hur behoven ser ut hos våra förvaltare, att låta dem göra utformningen för sommarjobben och äga frågan skapar mer engagemang. Sedan är det förstås viktigt att få ungdomarna att förstå hur mycket de hjälper oss. Vi behöver också visa upp flera delar av fastighetsbranschen om vi vill skapa långsiktighet ochvisa att det är mer än att rensa ogräs, säger Sarah Pettersson

Att hitta arbetsuppgifter inom fler områden än bara utomhusmiljö är också ett tips från Sarah. I år kommer även HR och kommunikation att få förstärkning av sommarjobbare hos Stena Fastigheter. Att tänka utanför tre veckor på sommarlovet är också värdefullt.

-          I år hade vi nästan 400 ansökningar till 25 platser på sportlovet. Många berättade att de var trötta på att sitta inne, ha distansundervisning och vara isolerade. I vissa fall handlade det också om att behöva hjälpa till med hyran där hemma. Tyvärr kommer nog pandemin hänga med oss ett tag till, så tänk på att erbjuda jobb även under höst- och sportlov, säger Sarah Pettersson

Stena Fastigheter gör varje år en utvärdering med ungdomarna som jobbat på sommaren. Av svaren kan Sarah utläsa att det finns utvecklingspotential när det kommer till att visa upp branschens bredd. Samtidigt berättar hon att en stor del av ungdomarna söker sommarjobb år efter år och har man gjort ett bra jobb ska det såklart premieras, det handlar om framtidens kompetens.

Tre tips och medskick från Fastighetsägarna Stockholm och Fastigo

Samma regler, inga ursäkter - det finns inga särskilda regler för att anställa under rådande omständigheter, det är Arbetsmiljöverkets regler och en riskbedömning av respektive företag som gäller.

Dela upp arbetstiden – om man drar ner arbetstiden till fyra eller sex timmar per dag kan fler få chansen till det första viktiga steget in på arbetsmarknaden.

Utse handledare – ta vara på tillfället till kompetensutveckling av befintlig personal eller chansen att återuppta kontakten med tidigare sommarjobbare som kan agera handledare för nyanställda.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Om Fastighetsägarna Stockholm

Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt - hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Gör det lättare att vräka kriminella lokalhyresgäster30.10.2021 11:01:20 CEST | Pressmeddelande

På Socialdemokraternas partikongress i veckan som kommer ska förslag om att göra det enklare att vräka kriminella bostadshyresgäster diskuteras. Men i debatten glöms bort att en stor del av den organiserade ofta äger rum i hyrda lokaler. Här är det mycket svårt att bli av med kriminell verksamhet. Det måste bli ett stopp på att utnyttja fastigheter och affärslokaler för avancerade brottsupplägg utan att fastighetsägaren har möjlighet att bli av med lokalhyresgästen. Det måste bli lättare att säga upp brottsliga lokalhyresgäster. Vi föreslår fyra konkreta åtgärder.

Omsättningen i Borås stadskärna följde pandemins vågor – men Knalleland höll emot28.10.2021 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Omsättningen i Borås stadskärna minskade med 18,4 procent under pandemiåret 2020, vilket är ett lite större tapp än i andra jämförbara städer. Knalleland behöll däremot större delen av sin omsättning och såg endast en marginell minskning på 0,2 procent. Hotellbranschen har haft det tuffast, medan försäljningen av dagligvaror har ökat såväl i stadskärnan som i Knalleland. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

Så klarade Limhamns centrum pandemiåret 202027.10.2021 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under pandemiåret 2020 ökade den totala omsättningen i Limhamns centrum med 1,4 procent. Bäst gick det för försäljningen av dagligvaror som ökade under 2020. En större utmaning var det för restaurangerna som tappade mest i omsättning. Trots ett tufft år med restriktioner klarade sig Limhamns centrum bra i jämförelse med de 107 stadskärnor som finns med i undersökningen Cityindex 2021. Limhamns centrum mäts som en särskild del av Malmös Cityindexrapport. En rapport som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum