Konkurrensverket

Uppsägning av konkurrent innebar inte missbruk av dominerande ställning

Dela

Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, behöver inte ge konkurrenten TMResponsibility, TMR, tillgång till återvinningsstationer. Detta enligt ett beslut av Patent- och marknadsöverdomstolen som därmed gör en annan bedömning än Konkurrensverket och underrätt.

FTI och TMR samlar in förpackningar från hushåll via återvinningsstationer som FTI förfogar över. FTI beslutade sig för att säga upp det avtal som tidigare gett TMR tillgång till FTI:s återvinningsstationer.

Konkurrensverket ansåg att FTI:s uppsägning av avtalet med TMR stred mot konkurrenslagens förbud mot missbruk av en dominerande ställning. I februari 2018 ålade Konkurrensverket därför FTI att ta tillbaka uppsägningen av nyttjanderättsavtalet. Beslutet förenades med ett vite om 20 miljoner kronor som skulle kunna dömas ut om FTI inte följde åläggandet.

Efter att FTI överklagat fastställde Patent- och marknadsdomstolen Konkurrensverkets beslut i januari 2019. FTI överklagade beslutet till Patent- och marknadsöverdomstolen som nu har gjort en annan bedömning. Domstolen har därför upphävt Konkurrensverkets beslut om att FTI skulle återkalla sin uppsägning av TMR.

– Jag kan konstatera att domstolen gör en annan bedömning än den som Konkurrensverket och även Patent- och marknadsdomstolen tidigare gjort. Vi ska nu läsa och analysera beslutet för att se vilka slutsatser som Konkurrensverket kan dra inför framtiden, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Karin Lunning.

Beslutet från Patent-och marknadsöverdomstolen kan inte överklagas.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Sara Rastner, processråd, tfn 08-700 15 66, sara.rastner@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bestämmelser om offentlig säljverksamhet har gett resultat men utmaningar kvarstår18.3.2020 15:20:44 CETPressmeddelande

En förbättrad konkurrenssituation mellan kommunala verksamheter och privata företag. Det upplever företag sedan bestämmelserna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet infördes i konkurrenslagen för tio år sedan. Men förbättringstakten har avtagit och det finns fortfarande risk för konfliktytor när offentliga aktörer agerar på konkurrensutsatta marknader.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum