Uppsala kommun

Uppsala bästa kommun - igen

Dela

Uppsala rankas högst av alla i tidningen Dagens samhälles ranking över vilka kommuner som bäst uppnår Agenda 2030.

- Det här är jätteroligt! Vi jobbar mycket med att inkludera de globala målen i kommunens verksamhet och det känns väldigt bra att det ger resultat, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande.

Anledningen till att Uppsala vinner är främst att man rankas högst i kategorin Klimat och miljö, men ni ligger topp-tio i fyra av mätningens sju kategorier. Utöver Klimat och miljö: Hälsa och välbefinnande, God Samhällsutveckling samt Hållbara samhällen.

Dagens Samhälles ranking har inkluderat 66 stycken Agenda 2030-relaterade mål som är bestämda av FN. Utifrån FN-målen har tidningen tittat på de 16 delmål som är aktuella för kommunerna.

Kommunen presterar över genomsnittet i sex av sju områden. I det sjunde kategorin ”inkluderande samhälle” ligger Uppsala lägre än genomsnittet. Det handlar bland annat om ojämlikhet och förhållandevis högt antal anmälda våldsbrott jämfört med liknande kommuner.

- Samtidigt som vi ska vara väldigt stolta över resultatet som helhet så ser vi också att rankingen pekar på de stora utmaningar för Uppsala som vi känner till sedan tidigare. Vi kommer behöva arbeta hårt med att öka tryggheten och minska segregationen och ojämlikheten, säger Erik Pelling.

Uppsla kommun har det senaste året fått en rad utmärkelser som Årets tillväxtkommun, Årets folkhälsokommun, Världens bästa klimatstad och Årets cykelstad.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum