Uppsala kommun

Uppsala deltar i Krisberedskapsveckan

Dela

Under Krisberedskapsveckan som pågår i hela Sverige med början på måndag 6 maj genomför Uppsala kommun en rad aktiviteter för att öka invånarnas beredskap inför samhällskriser.

Den 6-12 maj är det dags för Krisberedskapsveckan 2019. Det är en årlig kampanj som MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) genomför med bland andra landets kommuner för att få hushållen att börja reflektera över hur de tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner som el, vatten och telekommunikationer har att slutat fungera.

– Landets kommuner har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra påfrestningar. Intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap är dessutom större än på länge. Förberedda och engagerade invånare stärker kommunens samlade krisberedskap. Därför deltar vi i Krisberedskapsveckan, säger Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun.

– Krisberedskapsveckan ska öka kunskapen hos de som bor i kommunen om hur vi kan förbereda oss för olika händelser då viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar. Det här är kunskap som invånarna behöver ha för att kunna förbereda sig och hjälpa andra vid en händelse där till exempel elektricitet eller dricksvatten saknas, säger Helena Niwong, beredskapssamordnare i Uppsala kommun.

De lokala arrangemangen under kampanjveckan syftar till att skapa en dialog med invånarna om hur kommunen påverkas vid en samhällsstörning och hur hushållen kan förbereda sig inför en händelse. I Uppsala kommun äger bland annat följande aktiviteter rum under veckan i samarbete med Civilförsvarsförbundet och Försvarsutbildarna.

Måndag 6 maj - fredag 10 maj kommuninformation Stationsgatan 12: En utställning med informationsmaterial kommer att finnas i kommuninformation under hela veckan.

Onsdag 8 maj 13-16 Resecentrum: Medarbetare från avdelningen för säkerhet och beredskap kommer tillsammans med Civilförsvarsförbundet att finnas på plats vid Resecentrum för att ge råd, svara på frågor om krisberedskap och visa vad som behöver finnas i krislådan. 

Torsdag 9 maj 17.30-21 Drakensalen: Försvarsutbildarna arrangerar tillsammans med kommunen föreläsningen "För din säkerhet". Den ger en grundläggande kunskap om var man hittar information vid kriser och om hur man skapar egen beredskap när det gäller avsaknad av värme, vatten och el. Föreläsningen är öppen för alla och är kostnadsfri, sista anmälningsdag 7 maj. Plats: Drakensalen, Vuxenskolan, Kungsängsgatan 12.

Läs mer om krisberedskapsveckan.

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum