Uppsala kommun

Uppsala först ut med ny modell för trygga och attraktiva platser

Dela

Under måndagens presskonferens presenterade kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling och Centrum för AMP:s ordförande Fredrik Reinfeldt förslaget om att göra Uppsala till första stad att prova på AMP-modellen. Modellen är en nyligen framtagen metod för att skapa attraktiva och trygga platser för alla.

Vid måndagens presskonferens presenterade Erik Pelling och Fredrik Reinfeldt  förslaget om att göra Uppsala till första stad att prova på AMP-modellen.
Vid måndagens presskonferens presenterade Erik Pelling och Fredrik Reinfeldt förslaget om att göra Uppsala till första stad att prova på AMP-modellen.

- AMP-modellen är intressant och har haft positiv effekt i andra städer i världen. Vi är ständigt beredda att testa nya metoder för att öka tryggheten i centrum och kommer därför inleda ett pilotprojekt med en lokal affärs-och medborgarplats i centrala Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

AMP står för Affärs- och medborgarplats. Den grundläggande tanken är att alla aktörer, både offentliga och privata, som finns i ett område går samman och tar ett gemensamt ansvar för området i fråga. 

- Efter pandemin och till följd av digitalisering och förändrade inköpsvanor kommer vi behöva nya svar för hur våra torg och andra publika platser ska upplevas som attraktiva och trygga. Uppsala blir först i Sverige med att använda AMP-modellen för att åstadkomma det, säger Fredrik Reinfeldt, Centrum för AMP:s ordförande. 

Beslutet om att Uppsala ska tillämpa AMP-modellen går upp till kommunstyrelsen den 26 augusti. Platsen för den lokala AMP:n kommer att vara i centrala Uppsala och under hösten kommer olika aktörer att bjudas in för att tillsammans med Uppsala kommun och Centrum för AMP hitta den bästa avgränsningen och en bra lokal till AMP-hubben. Under de inledande diskussionerna har Forumtorget lyfts fram som en lämplig plats. Pilotprojektet pågår under två års tid och AMP-platsen i Uppsala invigs våren 2021.

-Vi har sedan länge haft ett välfungerande samarbete med det lokala näringslivet och fastighetsägare kring stadsutvecklingen och trygghetsarbetet i centrala Uppsala. Detta ska inte ses som en ersättning av den samverkan utan som ett komplement. Pilotprojektet kommer pågå i två år och därefter får vi utvärdera om det gett önskad effekt och om vi vill fortsätta med det, säger Erik Pelling.

AMP- modellen

AMP - modellen grundar sig i internationell och nationell forskning och fokuserar på flera aspekter runt en plats. En AMP-hubb med minikontor öppnar på platsen och bemannas med värdar och värdinnor. Aktiviteter planeras regelbundet på platsen, aktiviteterna ska bidra till att skapa en inbjudande känsla, så att alla oavsett ålder eller intressen känner att de - om de vill - gärna får använda platsen. Därutöver kan det tillföras nya möbler, belysning eller växtlighet – allt beroende på vad platsen behöver.

Fakta: Centrum för AMP

Branschorganisationerna Svensk Försäkring och Svensk Handel tillsammans med fastighetsbolagen AMF Fastigheter, Atrium Ljungberg, Humlegården Fastigheter och Vasakronan har bildat Centrum för AMP. Centrum för AMP är en ideell förening för att främja etablering, utveckling och spridning av AMP-modellen i Sverige, det vill säga att fler kommuner kommer följa Uppsalas exempel med att starta piloter. Avsikten är att verksamheten ska drivas med utgångspunkt från evidensbaserade erfarenheter och forskning kring situationell brottsprevention.

Nyckelord

Kontakter

Erik Pelling
Kommunstyrelsens ordförande
Tel: 018-7271318
E-post: erik.pelling@uppsala.se

Laura Hartman
Hållbarhetschef, Uppsala kommun
Tel: 018-727 72 83
E-post: laura.hartman@uppsala.se

Sara Bjurström
VD, Centrum för AMP
Tel: 08-211800
E-post: sara.bjurstrom@ampcentrum.se

Isabelle Waldenvik
Presskommunikatör
Tel: 018-7274643
E-post: isabelle.waldenvik@gmail.com

Bilder

Vid måndagens presskonferens presenterade Erik Pelling och Fredrik Reinfeldt  förslaget om att göra Uppsala till första stad att prova på AMP-modellen.
Vid måndagens presskonferens presenterade Erik Pelling och Fredrik Reinfeldt förslaget om att göra Uppsala till första stad att prova på AMP-modellen.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum