Uppsala kommun

Uppsala inrättar landsbygdsberedning

Dela

Som ett steg för att Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun inrättas nu en landsbygdsberedning. Beredningen ska vara ett rådgivande organ när det gäller landsbygdsfrågor och arbeta för en långsiktig och hållbar utveckling i kommunen.

Landsbygdsberedningen ska också arbeta för att motverka den upplevda klyftan mellan stad och land både genom att åtgärda reella brister samt ge upplysning om de fördelar som finns med att bo på landet. Landsbygdsberedningen ersätter nuvarande styrgrupp för pilotprojektet för medborgarbudget.

De åtta ledamöterna utses av kommunstyrelsen, som också utser en ordförande och vice ordförande bland ledamöterna. Kommunstyrelsens ordförande avgör vilka av kommunstyrelsens ärende som ska beredas i landsbygdsberedningen. Ledamöterna i beredningen väljs på kommande kommunstyrelsesammanträde.

- Vi är Sveriges största landsbygdskommun. Då ska vi också vara den bästa. Nu växlar vi upp arbetet och sätter ännu större fokus på hur vi ska bli en kommun där landsbygden utvecklas lika självklart som staden, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala kommun är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygden. Det är cirka en fjärdedel av kommunens befolkning som bor utanför Uppsala stad, över 50 000 personer. I stort sett samtliga kommunala nämnder och bolag utför verksamhet som helt eller delvis riktas mot boende och näringsidkare på landsbygderna.

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum