Uppsala kommun

Uppsala kommun ansöker om fler kameror i city

Dela

Sedan några år tillbaka har Uppsala kommun satt upp kameror på stan för att hjälpa polisens brottsbekämpning. Nu har kommunen ansökt om att få sätta upp fler kameror i city, på Dragarbrunnsgatan och vid Resecentrum. Placeringen av kamerorna har tagits fram i dialog med polisen och efter de önskemål som framkommit i medborgardialoger.

För att få sätta upp kameror krävs tillstånd hos Datainspektionen. I den nya ansökan har tillstånd sökts för 11 kameror på Dragarbrunnsgatan och 8 nya kameror vid Resecentrum.

- Kamerorna är ett viktigt verktyg i vårt trygghetsarbete. Polisen har kunnat använda dem för att bekämpa brott och vi ser att de har varit uppskattade av Uppsalaborna, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala kommun har idag 7 kameror i centralpassagen vid Resecentrum. Under hösten godkände datainspektionen kommunens ansökan för 12 kameror till i city, 5 stycken i Påvel Snickares gränd och 7 stycken runt Stora Torget. De nya kamerorna är på väg att sättas upp.

Det senaste tillståndet tillåter endast användning av kameror nattetid, därför har kommunen överklagat delar av tillståndet till Förvaltningsrätten. Kommunen är även kritisk till att det har tagit lång tid att få tillstånd.

- Vi gör bedömningen att kamerorna behövs även på eftermiddagarna när många unga rör sig på stan efter skolan. Jag hoppas att Datainspektionen tänker om där och jobbar snabbare med vår nya ansökan. Jag har också lyft den här frågan med ansvarig minister flera gånger, säger Erik Pelling.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum