Uppsala kommun

Uppsala kommun förlänger markanvisningsavtal för ny skola och förskola i södra Gunsta

Dela

En mil öster om centrala Uppsala, i södra Gunsta, ska ett nytt område växa fram med omkring 1500 bostäder, mötesplatser, idrottsplatser och annan service. Nu har stadsbyggnadsförvaltningen tagit fram ett förslag på markanvisningsavtal till Skolfastigheter AB för att bygga en skola och en förskola i södra Gunsta.

Södra Gunsta ligger ungefär 1 mil öster om Uppsala intill länsväg 282. Bild Uppsala kommun.
Södra Gunsta ligger ungefär 1 mil öster om Uppsala intill länsväg 282. Bild Uppsala kommun.

Skolfastigheter AB tilldelades år 2014 en markanvisning för att möjliggöra utbyggnad av skola och förskola i det nya området Södra Gunsta. Markanvisningen gällde i två år och upphörde därmed att gälla år 2016. Sedan dess har arbetet med att ta fram nya detaljplaner för Södra Gunsta fortgått.

Uppsala kommuns mark- och exploateringsutskott fattade på måndagen beslut om att förlänga markanvisningsavtalet för en ny förskola och skola i Södra Gunsta.

- Vi bygger inte bara bostäder, utan ett helt samhälle. I Södra Gunsta växer nu ett helt nytt område fram med bostäder, mötesplatser, idrottsplatser och annan service. I det arbetet är det också självklart att planera för förskole- och skolplatser. Nu tar vi nästa steg för det, säger Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet i Uppsala kommun.

- Uppsala växer och det är viktigt att i ett tidigt skede planera förskole- och skolplatser för att möta upp det ökade behovet. Därför är jag glad att arbetet för en ny förskola och skola i Södra Gunsta nu går vidare, säger Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor i Uppsala kommun.

Detaljplanen för markanvisningsområdet förväntas vinna laga kraft i början av år 2020. Efter det kan Skolfastigheter beviljas bygglov, förvärva marken och påbörja byggandet av en ny skola och förskola i Södra Gunsta.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Södra Gunsta ligger ungefär 1 mil öster om Uppsala intill länsväg 282. Bild Uppsala kommun.
Södra Gunsta ligger ungefär 1 mil öster om Uppsala intill länsväg 282. Bild Uppsala kommun.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum