Uppsala kommun

Uppsala kommun tar ett helhetsgrepp om elitidrotten

Dela

Under en pressträff idag har Maria Patel (S), ordförande idrott- och fritidsnämnden, och Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd, presenterat ett förslag till program för elitidrott. Programmet är kommunövergripande och pekar ut Uppsala kommuns långsiktiga arbete med elitidrotten. Det inkluderar även en handlingsplan med konkreta åtgärder för att stärka elitidrotten i Uppsala.

- I Uppsala ska idrotten ha både bredd och spets. Det gynnas hela idrotten av. Med det här programmet stärker vi elitidrotten som både jämställd och föreningsdriven, säger Maria Patel (S), ordförande idrott- och fritidsnämnden.

Programmet för elitidrott ska tydliggöra inriktningen för Uppsala kommuns arbete med elitidrott och pekar ut framför allt fyra områden där kommunkoncernen behöver stärka sitt arbete:

  • Livslångt idrottande. Underlätta att kombinera utbildning och elitsatsning.
  • Den moderna föreningen engagerar. Med hög kompetens möta talanger och skapa långsiktiga förutsättningar.
  • Inkluderande idrott för alla. Idrotten ska vara tillgänglig för alla Uppsalabor.
  • Jämställdhet för en framgångsrik idrott. Kvinnor och män ska kunna elitidrotta på jämlika villkor.

Handlingsplanen ger en samlad bild av vilka åtgärder som behövs. Den förtydligar även nämnders och bolagsstyrelsers ansvar och roller för genomförande av programmets mål.

- Jag är stolt över att vi som första kommun i Sverige kan presentera ett helhetsgrepp för elitidrotten i vår kommun. Det här innebär att alla delar av kommunen ska ta ansvar för hur vi stärker elitidrotten. Samtidigt bidrar detta till Uppsala som besöks- och evenemangsstad, säger Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd.

Idrotts- och fritidsnämnden har tagit fram förslaget till program som slutligen ska beslutas av kommunfullmäktige för att därefter verka styrande för hela kommunkoncernen. Alla nämnder och bolagsstyrelser ska årligen redovisa resultatet av sitt arbete med att uppfylla de uppställda målen till kommunstyrelsen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum