Uppsala kommun

Uppsala kommun utser världens första ”lantreprenör”

Dela


Lars-Gunnar Karlsson, ordförande i den ideellla föreningen Rasbo i samverkan, har av Uppsala kommun har utsetts till ”Årets lantreprenör”. Priset är helt nytt och ska delas ut årligen till ett företag, en grupp, en förening eller privatperson.


– Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun. För att lyckas måste vi uppmärksamma och lära av de många goda krafter som finns på landsbygden. Lars-Gunnar är genom sina kontakter och sitt engagemang en stor del i framgångarna för utvecklingsfrågor som fiberutbyggnad, vägar och vårdcentral i Rasbo-bygden, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen som ikväll delar ut diplom till vinnaren.

Vinnaren uppmärksammas 18.00 onsdag 27 mars vid landsbygdens dag under klimatveckan på Uppsala konsert och kongress.

– Vi vill på olika sätt uppmuntra och utveckla det stora engagemang och kompetens som finns i våra landsbygder. Det är helt avgörande för att vår landsbygd ska fortsätta leva och utvecklas, säger Sara Bjurström, avdelningschef strategisk planering.

Nomineringstiden pågick mellan 25 februari och 1 mars, vinnaren utsågs av kommunstyrelsen arbetsutskott 26 mars. Vem som helst kunde nominera vem man ville via ett formulär på uppsala.se. 16 personer nominerade någon man tycker ska uppmärksammas för sina insatser.

För att bli årets lantreprenör ska ett företag, grupp, förening eller person uppfylla dessa kriterier:
• gjort en insats som bidragit till landsbygdsutvecklingen enligt kommunens landsbygdsprogram
• gjort en insats som bidragit till ökad ekonomisk, social eller ekologisk hållbarhet på landsbygden
• gjort en insats i närtid som gynnat allmänheten på landsbygden
• ha sin bas på landsbygden.


Lars-Gunnar Karlsson har varit ordförande i Rasbo i samverkan en längre period. RIS samlar lokala föreningar och politiska partier med gemensam utvecklingskraft för att informera, driva och synliggöra aktuella frågor för boende i Rasbo, Rasbokil, Tuna och Stavby.

Uppsala kommun är redan nu den kommun i Sverige som har flest boende på landsbygden. I kommunen finns ett aktivt föreningsliv med många entreprenörer och eldsjälar som är viktiga för landsbygdens utveckling.

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Förebyggande satsningar och ökat stöd till barns fritid och kultur- och föreningslivet12.12.2019 13:07:36 CETPressmeddelande

Under 2020 vill kulturnämnden i Uppsala skapa förutsättningar för en meningsfull och innehållsrik fritid, ökad trygghet och psykiskt välmående främst för barn, ungdomar och unga vuxna. Satsningen på förebyggande och främjande arbete i olika stadsdelar är en viktig del i Uppsala kommuns arbete för en trygg kommun. I dag tog kulturnämnden beslut om budget för nästa år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum