Uppsala kommun

Uppsala kommun vill ha vänortssamarbete med Ukraina

Dela

Uppsala kommun ska undersöka möjligheterna att ingå vänortsavtal med en kommun i Ukraina för att stötta i återuppbyggandet. Det beslutade kommunstyrelsen idag.

Foto: Magnus Dahlberg.
Foto: Magnus Dahlberg.

Så snart den akuta konflikten i Ukraina är över står samtliga kommuner i Ukraina inför stora utmaningar kopplade till återuppbyggandet av städer och samhällen. Behovet av hjälp och stöd från omvärlden kommer vara stort. Genom att ingå ett vänortsavtal med en kommun i Ukraina kan Uppsala kommun vara med och stötta i återuppbyggandet.

- I Ukraina kommer det finnas behov av både kunskap och expertis men även av material och stöd på andra sätt efter att kriget är slut. Uppsala kommun vill vara med och bidra genom att ingå vänortsavtal med en kommun i Ukraina, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.  

Vänortssamarbetet var ett stöd när Estland blev självständigt

Uppsala kommun startade vänortssamarbetet med Tartu i slutet av 1980-talet i samband med Estlands självständighet då Uppsala hjälpte till att bygga upp staden och dess administration. Stödet bestod av kunskap och expertis men även materiel som bussar och restaurering av fastigheten Uppsala-Maja.

Nuvarande samarbeten med vänorter

Uppsala kommun har idag sju vänorter:

  • Frederiksberg i Danmark
  • Baerum i Norge
  • Tavastehus i Finland
  • Hafnarfjördur på Island
  • Tartu i Estland
  • Minneapolis i USA
  • Daejeon i Sydkorea

Samarbetsprojekt en del av vänortssamarbetet

Samarbetet med vänorterna syftar till att etablera partnerskap kring konkreta samarbetsprojekt med direkt nytta för olika verksamheter i de samarbetande kommunerna.  En viktig del är erfarenhetsutbyten och kompetensutveckling. Till exempel har lärare i Uppsalas skolor utbyten med lärare i Minneapolis och medarbetare inom förskolan har haft möjlighet att praktisera i förskolor i Baerum och Frederiksberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Magnus Dahlberg.
Foto: Magnus Dahlberg.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 237 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum