Uppsala kommun

Uppsala kommuns hedersstipendium till Ulrika Knutson

Dela

I dag fattade kulturnämnden beslut om att tilldela Uppsala kommuns hedersstipendium 2019 till författaren Ulrika Knutson

Foto: Pär Nordlund
Foto: Pär Nordlund

Kulturnämndens motivering: Uppsala kommuns hedersstipendium tilldelas Ulrika Knutson för sitt starka engagemang för demokratiska rättigheter och yttrandefrihet. Hennes skildringar har synliggjort kvinnors betydelse för samhällsutvecklingen. Genom sina humanistiska och reflekterande betraktelser av aktuella samhällsfrågor är hon en underhållande, tankeväckande och viktig röst i kultur- och samhällslivet.

– Jag har med stor behållning under många år följt Ulrika Knutsons författarskap och tagit del av hennes krönikor och olika framträdanden. Det är ett hedersuppdrag att få tilldela Ulrika Knutson Uppsala kommuns hedersstipendium, säger Elisabeth Ståhle, sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Ulrika Knutson är född 1957 i Göteborg och uppvuxen i Kalmar. Hon är journalist, författare, kulturskribent, programledare och uppsalabo sedan många år. Ulrika Knutson har gett ut flertalet böcker, bland annat Kvinnor på gränsen till genombrott 2009, Kvinnor på gränsen till genombrott: grupporträtt av Tidevarvets kvinnor, 2015 och Den besvärliga Elin Wägner, 2019. Ulrika Knutson är sedan 2015 hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

Kulturnämndens hedersstipendium inrättades 1977 och har utdelats varje år sedan dess. Enligt stadgarna tilldelas förtjänt person hedersbetygelse i form av ett konstverk, i år till ett värde av högst 20 000 kr och ett diplom utformat av konstnären Ulla Fries. Stipendiet delas ut i samband med kulturnämndens decembermöte 12 december.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Pär Nordlund
Foto: Pär Nordlund
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum