Uppsala kommun

Uppsala konstmuseum presenterar utställningen Himlen är blå och solen är en klocka med Filippa Arrias & Pauliina Turakka Purhonen

Dela

Med omfångsrika skulpturer i textil och målningar i olja utforskar konstnärerna Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen livets ständiga och stora frågor om vilka vi är och var vi kommer ifrån, vad vi bär med oss och vad vi för vidare. Det är Turakka Purhonens första utställning i Sverige och både hon och Arrias visar flera nya verk. Utställningen pågår 29 augusti - 22 november 2020

Uppsala konstmuseum presenterar utställningen Himlen är blå och solen är en klocka med Filippa Arrias & Pauliina Turakka Purhonen. Foto: Pasi Autio/Pär Fredin
Uppsala konstmuseum presenterar utställningen Himlen är blå och solen är en klocka med Filippa Arrias & Pauliina Turakka Purhonen. Foto: Pasi Autio/Pär Fredin

Pressvisning
Plats: Uppsala konstmuseum
Datum: Torsdagen 27 augusti klockan 11.00
Medverkan: Daniel Werkmäster, museichef och utställningens curator samt konstnärerna Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen.

Sol och moln, människor och minnen, himmel och helvete. Med poesi och konstnärlig gestaltning prövar Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen att med olika möjligheter forma, formulera och omformulera ett innehåll. De egna tekniska färdigheterna och det konstnärsmaterial de använder sig av är för dem båda viktiga i arbetets processer och i slutändan för de nya berättelser och utsagor som uppstår. Resultatet är omfångsrika skulpturer i textil och målningar i olja som både övertygar och förundrar.

Den ena är uppvuxen i en prästfamilj, den andra i en lärarfamilj. I båda dessa sammanhang återfinns stora berättelserna om livets mål och mening. Det är berättelser med utopier och skiftande förhållanden till sanningen och verklighetens premisser för den enskilda människan. Tillvaron har också inneburit återkommande flyttar till nya tjänster för föräldrarna och till nya platser för familjerna. Även tidigare generationers förflyttningar finns med och påverkar händelserna i det framflytande nuet och vitt skilda platser i världen som Sverige, Åland och Surinam binds samman. Berättelser förändras. Ödet har fört samman dessa två konstnärskap som nu möts på Uppsala konstmuseum.

Utställningen Himlen är blå och solen är en klocka öppnar lördag den 29 augusti och invigs digitalt på museets facebooksida klockan 14.00. Museichef Daniel Werkmäster hälsar välkommen och för ett samtal om konst och verklighet. Konstnärerna Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen finns också på plats och samtalar med konstskribenten och kuratorn Jonatan Habib Engqvist.

Oavsett om det är världsomspännande pandemier, geopolitiska konsekvenser eller mindre händelser påverkas den enskilda människan av det som sker. Med konst och poesi finns möjlighet att fördjupa sig i livets frågor, men också att skapa nytt. Det gör Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen, säger Daniel Werkmäster, museichef och utställningens curator.

Till utställningen finns en nyskriven text av Jonatan Habib Engqvist.

Om de medverkande konstnärerna

FilippaArrias, född 1971 i Göteborg, utbildad på Nordiska konstskolan i Karleby i Finland och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm där hon också under tio års tid varit lektor i måleri. Arrias erhöll 1998 stipendium från Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne. Hon har haft flera separata utställningar i Sverige och utomlands samt offentliga uppdrag, bland annat Skandionkliniken i Uppsala. Arrias arbetar nu inom Konsthögskolan med forskningsprojektet ”Paramaribostorken flög sin kos för att aldrig återvända - Transformationen som den Andre” finansierat av Veteskapsrådet.

Pauliina Turakka Purhonen, född 1971 i Haapavesi, utbildad i keramik vid Kuopio konstskola och Bildkonstakademien i Helsingfors. Hon har haft många utställningar och är representerad i flera samlingar i Finland. Hon har också fått utmärkelser och varit nominerad till Ars Fennica-priset.

Program kopplat till utställningen

Lördag 12 september 21.30–22.00. Live stream
(Kulturnatten)
Poesi: Poeten och spoken word-artisten Elsa Tölli läser ur sin diktsamling Fun Primavera på finska i utställningen Himlen är blå och solen är en klocka.

Torsdag 17 september 18.00. Förhandsbokning, begränsat antal platser. Live stream
Samtal
: Existensen, myten och hantverket - om medeltida kyrkliga spår i Pauliina Turakka Purhonen textila skulpturer. Medverkar gör Mia Ahlbäck Åkestam, Universitetslektor i Konstvetenskap, Stockholms universitet, Pia Bengtsson Melin, 1:e antikvarie Statens historiska museum, Pauliina Turakka Purhonen, konstnär. Moderator Henrik Widmark, universitetslektor konstvetenskapliga institutionen Uppsala universitet.I samarbete med Uppsala universitet

Söndag 20 september 14.00–14.45. Förhandsbokning, begränsat antal platser.
Visning

Lördag 3 oktober 14.00–14.45. Förhandsbokning, begränsat antal platser.
Poesi: Poeten och journalisten Judith Kiros läser ur sin debut ”O” - en hybrid av poesi och essä som tar sin utgångspunkt i Shakespeares pjäs Othello.

Söndag 11 oktober 14.00–14.45. Förhandsbokning, begränsat antal platser.
Visning

Söndag 4 november 14.00–14.45. Förhandsbokning. Förhandsbokning, begränsat antal platser.
Visning. Syntolkat.

Torsdag 12 november 18.00
Samtal
: Hetta och vitt– Om färg, gestaltande och postkoloniala trådar som löper in i samtiden.Författaren Ann-Marie Tung Hermelin samtalar med konstnären Filippa Arrias om utställningen Himlen är blå och solen är en klocka.

Nyckelord

Kontakter

Daniel Werkmäster,
Museichef
E-post: daniel.werkmaster@uppsala.se
Telefon: 018 727 24 79

Anders Beccman,
Kommunikatör
E-post: anders.baccman@uppsala.se
Telefon: 018 727 25 92

Bilder

Uppsala konstmuseum presenterar utställningen Himlen är blå och solen är en klocka med Filippa Arrias & Pauliina Turakka Purhonen. Foto: Pasi Autio/Pär Fredin
Uppsala konstmuseum presenterar utställningen Himlen är blå och solen är en klocka med Filippa Arrias & Pauliina Turakka Purhonen. Foto: Pasi Autio/Pär Fredin
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Nya åtgärder ska förebygga smittspridning på högstadiet10.1.2021 15:20:11 CETPressmeddelande

Inför starten på vårterminen stoppar Uppsala kommuns grundskolor undervisning där elever från olika skolor samlas i gemensamma elevgrupper. Beslutet påverkar framförallt lektioner i vissa ämnen som moderna språk, modersmål och hemkunskap där det är vanligt att elever åker till en annan skola. Undervisning ska istället hållas på elevens hemskola eller genom fjärr- eller distansundervisning.

Flerpartiöverenskommelse om genomförande av fyrspårsavtalet7.1.2021 13:00:00 CETPressmeddelande

Uppsalas mittenstyre och Moderaterna kan idag presentera en överenskommelse om vägen framåt för genomförandet av fyrspårsavtalet och utbyggnaden av de sydöstra stadsdelarna där cykel, gång och kollektivtrafik kommer sättas i främsta rummet. Överenskommelsen innefattar mer blandad bebyggelse i de sydöstra stadsdelarna, ett framkomlighetspaket för södra Uppsala och en bostadssatsning på landsbygden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum