Uppsala kommun

Uppsala konstmuseum: Slottet och kvarteret Kaniken utreds vidare

Dela

Kommunstyrelsen i Uppsala kommun fattade ett inriktningsbeslut den 27 maj om att påbörja förhandlingar för att lokalisera Uppsala konstmuseum på antingen Uppsala slott eller i kvarteret Kaniken.

Kommunstyrelsens beslut innebär att förhandlingar med fastighetsägare för Uppsala slott och kvarteret Kaniken fördjupas.
Kommunstyrelsens beslut innebär att förhandlingar med fastighetsägare för Uppsala slott och kvarteret Kaniken fördjupas.

- Jag är glad att vi nu kan gå vidare och titta på alternativen slottet och Kaniken mer i detalj. Vi går nu in i förhandlingar med båda lokalernas fastighetsägare för att se vem som har det bästa erbjudandet för ett framtida konstmuseum. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta är en satsning som kommer innebära ett lyft för konstmuseet och Uppsala som kulturstad oavsett vilken plats det till slut blir, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den fortsatta processen innebär att förhandlingar med fastighetsägare inleds för att se hur de kan möta kommunens krav på tillgänglighet, arbetsmiljö och förutsättningar för konsten samt vad det kommer kosta. Utgångspunkten i förhandlingarna är att Uppsala konstmuseum kan nyöppna år 2028.

Resultatet av förhandlingarna ska återrapporteras till kommunstyrelsen i december 2020 som sedan beslutar vilket av de två alternativen man ska gå vidare med.

- Jag är väldigt glad över att vi nu går vidare med två alternativ och fortsätter att utreda en central placering i stan.  Kaniken har ett bra läge. Mitt i stan och i närheten av många andra kulturverksamheter, säger Linda Eskilsson (MP) kulturnämndens ordförande.

 

Fakta:

I förhandlingarna med fastighetsägarna ska följande villkor ställas:

  • Uppsala konstmuseum ska vara enkelt att ta sig till och från med allmänna kommunikationer. Gångvägar och gångstråk ska anpassas och vara tillgängliga.
  • Uppsala konstmuseum ska ha en väderskyddad och trafiksäker in- och urlastning för konst och andra leveranser till verksamheten
  • Varierad takhöjd i utställningslokalerna mellan 4 och 6 meter.
  • Uppsala konstmuseum ska ha tillgängliga lokaler utifrån gällande lagar och regler för offentliga verksamheter.
  • Uppsala konstmuseum ska ha för verksamheten klimatanpassade lokaler, det vill säga klimatanpassade lokaler för konst.
  • Uppsala konstmuseum ska ha för verksamheten säkra lokaler.
  • Uppsala konstmuseum ska ha tillgängliga lokaler utifrån arbetsmiljö- och verksamhetsperspektiv.

Specifikt för Uppsala slott:

  • Fastighetsägaren ska i samarbete med Uppsala kommun arbeta för att rådande höjdskillnad runt slottet ska upplevas som mindre ansträngande och vägen till och från Uppsala konstmuseum mer tillgänglig genom olika åtgärder.
  • En placering av Uppsala konstmuseum i slottet förutsätter insatser för att öka tillgängligheten och attraktiviteten i den omgivande parken.

Kontakter

Bilder

Kommunstyrelsens beslut innebär att förhandlingar med fastighetsägare för Uppsala slott och kvarteret Kaniken fördjupas.
Kommunstyrelsens beslut innebär att förhandlingar med fastighetsägare för Uppsala slott och kvarteret Kaniken fördjupas.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum