Uppsala kommun

Uppsala ökar inflytandet för personer med funktionsnedsättning

Dela

Allmänna arvsfonden har beviljat ytterligare en dryg miljon kronor till projektet Ge makten vidare. Projektet har bedrivits av föreningen FUB i tre år. De pengar som nu beviljats gäller ett fjärde projektår. Under det året ska Uppsala kommun ta över ansvaret och införa några av de metoder och arbetssätt som projektet tagit fram i sina verksamheter.

- Detta är ett fantastiskt fint exempel på hur vi i kommunen kan dra nytta av de kunskaper och erfarenheter som funktionsrättsorganisationerna bidrar med och omsätta dem i våra verksamheter, säger Angelique Prinz Blix (L), ordförande i omsorgsnämnden.

De metoder som nu ska implementeras i Uppsala kommun är i huvudsak:

  • En samtalsmodell för att öka kunskapen om målgruppens villkor hos myndigheter, kommunala förvaltningar och politiker.
  • Brukarrevisioner som ett led i kvalitetsutveckling för olika LSS-verksamheter.
  • En form av sambandscentral för att samla och föra vidare synpunkter som gäller LSS-området.

- Detta extra år ger oss en ovärderlig och unik möjlighet att införa en stabil struktur i Uppsala kommun, som ska säkerställa att rösterna från de mest sköra personerna i vårt samhälle når fram till besutsfattare på alla nivåer och att det de har att säga får betydelse för vilka beslut som fattas, säger Pia Ek, ordförande FUB Uppsala

Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, har sedan 2017 drivit ett projekt, Ge makten vidare. Syftet med projektet har varit att öka inflytandet för personer med utvecklingsstörning. Projektet har bedrivits med medel som beviljats av Allmänna arvsfonden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum