Uppsala kommun

Uppsala samarbetar med byggaktörer för att ta fram detaljplan till Södra Storvreta

Dela

Kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott har beslutat att tilldela Veidekke Bostad AB och Kärnhem Bostadsproduktion AB rollerna som så kallade ankarbyggherrar i Södra Storvreta. Ankarbyggherrens roll är att bidra med sina praktiska erfarenheter under planprocessen. Byggaktörerna kommer att samarbeta med kommunen under framtagandet av den första detaljplanen för Södra Storvreta. Som gengäld har de tilldelats en option på markanvisning för cirka 100 bostäder vardera. Totalt ska 1000 bostäder byggas i området.

Södra Storvreta ligger mellan Storvreta och Fullerö hage
Södra Storvreta ligger mellan Storvreta och Fullerö hage

Stadsbyggnadsförvaltningen har genomfört en urvalsprocess för ankarbyggherrar i Södra Storvreta. Fem byggaktörer har utvärderats utifrån kunskap och erfarenhet av detaljplaneprocesser, hållbarhetsaspekter samt deras förmåga att skapa fler bostäder till rimliga priser. Kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott har nu gett Veidekke Bostad AB och Kärnhem Bostadsproduktion AB i uppdrag att bidra med sina erfarenheter under planprocessen och kvalitetssäkra detaljplanens genomförande.

- Nu prövar vi ett nytt grepp där vi samarbetar med två byggaktörer i framtagandet av detaljplanen för Södra Storvreta. Veidekke Bostad och Kärnhem Bostadsproduktion är två byggaktörer som arbetar med innovativa och hållbara lösningar. Deras erfarenheter kommer att hjälpa oss i processen, inte minst för att bygga bostäder till lägre kostnader, säger Erik Pelling (S), ordförande i Uppsalas kommuns mark- och exploateringsutskott.

Intentionsavtalen reglerar mål och principer för samarbetet mellan kommunen och ankarbyggherren. Efter att detaljplanen för Södra Storvreta har varit på samråd ska intentionsavtalet ersättas av ett markanvisningsavtal.

I Södra Storvreta kommer det också att byggas en ny bussgata som knyter ihop Fullerö med Storvreta.

Preliminär tidplan:

-          Hösten 2020: beslut om markanvisningsavtal

-          Våren 2021: antagen detaljplan

-          Hösten 2021: beslut om köpeavtal

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Södra Storvreta ligger mellan Storvreta och Fullerö hage
Södra Storvreta ligger mellan Storvreta och Fullerö hage
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till stipendieutdelning och vernissage på Uppsala konstmuseum13.11.2019 07:30:00 CETPressmeddelande

Årets stipendiater är utsedda av Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne. De fem stipendiaterna är Hanna Björkdahl, Viola Florin, Elin Odentia, Alex Rosa och Joline Uvman. Stiftelsen utser stipendiater bland avgångselever från masterklasser vid landets konsthögskolor. Stipendiesumman är 70 000 kronor och deras konstnärskap presenteras i en utställning på Uppsala konstmuseum. Förutom stiftelsens stipendiater visas i utställningen konstnärer som tidigare har tilldelats stipendium inom området bildkonst och som är verksamma i Uppsala län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum