Uppsala kommun

Uppsala samarbetar med byggaktörer för att ta fram detaljplan till Södra Storvreta

Dela

Kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott har beslutat att tilldela Veidekke Bostad AB och Kärnhem Bostadsproduktion AB rollerna som så kallade ankarbyggherrar i Södra Storvreta. Ankarbyggherrens roll är att bidra med sina praktiska erfarenheter under planprocessen. Byggaktörerna kommer att samarbeta med kommunen under framtagandet av den första detaljplanen för Södra Storvreta. Som gengäld har de tilldelats en option på markanvisning för cirka 100 bostäder vardera. Totalt ska 1000 bostäder byggas i området.

Södra Storvreta ligger mellan Storvreta och Fullerö hage
Södra Storvreta ligger mellan Storvreta och Fullerö hage

Stadsbyggnadsförvaltningen har genomfört en urvalsprocess för ankarbyggherrar i Södra Storvreta. Fem byggaktörer har utvärderats utifrån kunskap och erfarenhet av detaljplaneprocesser, hållbarhetsaspekter samt deras förmåga att skapa fler bostäder till rimliga priser. Kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott har nu gett Veidekke Bostad AB och Kärnhem Bostadsproduktion AB i uppdrag att bidra med sina erfarenheter under planprocessen och kvalitetssäkra detaljplanens genomförande.

- Nu prövar vi ett nytt grepp där vi samarbetar med två byggaktörer i framtagandet av detaljplanen för Södra Storvreta. Veidekke Bostad och Kärnhem Bostadsproduktion är två byggaktörer som arbetar med innovativa och hållbara lösningar. Deras erfarenheter kommer att hjälpa oss i processen, inte minst för att bygga bostäder till lägre kostnader, säger Erik Pelling (S), ordförande i Uppsalas kommuns mark- och exploateringsutskott.

Intentionsavtalen reglerar mål och principer för samarbetet mellan kommunen och ankarbyggherren. Efter att detaljplanen för Södra Storvreta har varit på samråd ska intentionsavtalet ersättas av ett markanvisningsavtal.

I Södra Storvreta kommer det också att byggas en ny bussgata som knyter ihop Fullerö med Storvreta.

Preliminär tidplan:

-          Hösten 2020: beslut om markanvisningsavtal

-          Våren 2021: antagen detaljplan

-          Hösten 2021: beslut om köpeavtal

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Södra Storvreta ligger mellan Storvreta och Fullerö hage
Södra Storvreta ligger mellan Storvreta och Fullerö hage
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum