Uppsala stifts nästa biskop heter Karin

Dela

Karin Johannesson och Karin Sarja fick flest röster i biskopsvalet och går vidare till en andra omgång. Uppsala stifts nästa biskop heter alltså Karin.

611 personer har avgett sina röster och den första omgångens röster har fördelats mellan de fem kandidaterna. Eftersom ingen fick mer än 50 procent av rösterna blir det en andra omgång den 6 november mellan de kandidater som fick flest röster.

Så fördelades rösterna:

Karin Johannesson              267                44 %

Karin Sarja                          174                28 %

Sven Hillert                         88                  14 %

Lars Åstrand                       47                  8 %

Carin Åblad Lundström     31                  5 %

Biskopen i Uppsala stift är en av två biskopar i Uppsala stift där även ärkebiskop Antje Jackelén är verksam. Fram till 1990 var ärkebiskopen den enda biskopen i stiftet men då skedde den förändring som nu gör att Uppsala är ett stift med två biskopar.

Resultatet är preliminärt, den slutgiltiga räkningen sker den 18 oktober.

All information om biskopsvalet och presentation av biskopskandidaterna finns på Uppsala stifts hemsida, www.svenskakyrkan.se/uppsalastift/biskopsval-2018

Nyckelord

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2017-12-31) 789 144 personer varav 62,3 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum