Uppsala kommun

Uppsala stiger i NKI-mätning om företagsservice

Dela

Betyget på Uppsala kommuns företagsservice ökar totalt sett. Det visar 2018 års NKI-mätning som görs i samarbete med Stockholms Business Alliance (SBA) och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Uppsala stiger i undersökningen för andra året i rad.

– Resultatet är glädjande och visar att vi är på rätt väg men också att vi behöver vässa oss ännu mer på vissa områden. Näringslivet är en avgörande samarbetspartner när Uppsala växer och det kräver att vår service håller hög kvalitet, säger Erik Pelling (S), ordförande kommunstyrelsen.

I 2018 års mätning får Uppsala kommun ett sammanvägt Nöjd-Kund-Index (NKI) på 71, jämfört med 68 år 2017. Högst betyg får kommunen inom kategorierna brandskydd (78), serveringstillstånd (77) och livsmedelskontroll (76) och lägst betyg får kommunen inom bygglovshantering (61). Inom bygglov har företagen dock blivit mer nöjda med kommunens service jämfört med 2017. När det gäller markupplåtelse, serveringstillstånd, miljö- och hälsoskydd och livsmedelskontroll har betyget sjunkit något, men betygen inom dessa kategorier är fortfarande höga eller mycket höga.

– Glädjande besked, men vi ska inte slå oss till ro. Vi jobbar hårt med att förbättra kommunens företagsservice. Utöver det vill vi också inrätta ett upphandlingsråd bestående av politiker, företagare och tjänstepersoner för att vässa upphandlingarna ytterligare med målet att Uppsala ska bli bäst på området, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd.

Totalt har 763 företag i Uppsala svarat på frågor om hur nöjda de är med kommunens bemötande, information, tillgänglighet, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. De myndighetsområden som omfattas av mätningen är brandskydd, serveringstillstånd, livsmedelskontroll, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd och bygglov.

Några exempel på åtgärder som kommunen har genomfört för förbättrad service till Uppsalas företag:

Ökat fokus på kommunens bemötande, service och kommunikation.

Förbättringar av webb, digitalisering och klarspråk.

Framtagning av informationsmaterial och guider för enklare bygglovsansökan ”Bygglovsguide A-Ö”.

Ökat tillgängligheten genom fler mötesplatser, exempelvis öppna lunchmöten för näringslivet.

Några exempel på planerade åtgärder för förbättrad service till Uppsalas företag:

Fortsatt utveckling av digitala tjänster för effektiv handläggning.

Samarbete med Boverket och fler kommuner för en mer lika bygglovshantering nationellt.

Hela rapporten finns att läsa på SKL:s webbplats, skl.se.

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Uppsala tar plats i Almedalen 201912.6.2019 08:11:19 CESTPressmeddelande

För tredje året i rad kommer Uppsala kommun tillsammans med Region Uppsala, organisationer och privata företag från Uppsala att anordna seminarier och aktiviteter under Almedalsveckan i Visby. Målsättningen är att företag, investerare, byggföretag och fastighetsförvaltare ska få en ökad förståelse för Uppsala som en intressant och spännande plats med goda förutsättningar för att investera i, etablera sig och verka på.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum