Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala Vatten beviljas 48 miljoner kronor för station för vätgastankning och snabbladdning

Dela

Uppsala Vatten beviljas 48 miljoner kronor från Energimyndigheten för att tillsammans med Vattenfall bygga en station för vätgas-tankning och snabbladdning av tunga fordon.

– Det här är oerhört glädjande. Med den här satsningen kan vi som kommun tillsammans med Vattenfall bidra till klimatomställningen. Det här är inte bara bra för klimatet, det är också bra för kommunens invånare, för regionen i stort och för näringslivet. Jag ser det som ett kvitto på att Uppsala kommun ligger i framkant när det kommer till klimat- och miljöarbete, säger Erik Pelling, (s), kommunstyrelsens ordförande.

Investeringsbidraget är del av Energimyndighetens satsning, Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter, som syftar till att påskynda elektrifieringen av godstransporter i Sverige. Energimyndigheten har fördelat ungefär 1 400 av totalt 1 543 miljoner kronor till 139 laddstationer, 12 vätgastankstationer och den kombinerade ladd- och vätgastankstationen som Uppsala Vatten kommer att bygga tillsammans med Vattenfall. Intresset för satsningen har varit stort och bara en av tre ansökningar har beviljats.

– Det känns väldigt kul att Uppsala Vatten får möjlighet att bredda sitt erbjudande inom fordonsgas och kompletterar biogasverksamheten med en första vätgastankstation. Genom att öppna ett tankställe för vätgas skapas förutsättningar för nya typer av fordon att etableras i vårt närområde, och på så sätt bana väg för den gröna omställningen, där vätgas kommer att vara en viktig del, säger Rafael Waters, styrelseordförande på Uppsala Vatten.

Stationen kommer att byggas med start under början av 2023 och planeras vara i drift sista september 2023. All vätgas som säljs på stationen kommer att levereras med lastbil utifrån, men Uppsala Vatten ser även över förutsättningarna för att på sikt producera egen vätgas.

Läs mer om Energimyndighetens projekt på Stor utbyggnad av el- och vätgasstationer för gods efter beslut från Energimyndigheten

Kontakter

Om

Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala Vatten och Avfall AB
Box 1444
751 44 Uppsala

https://www.uppsalavatten.se/

Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala

Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.

Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.

Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum