Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala Vatten säkrar dricksvattenproduktionen med ett tredje vattenverk

Dela

Uppsala kommun beräknas växa från dagens 240 000 invånare till 325 000 invånare år 2050. För att säkra dricksvattenförsörjningen även i framtiden kommer Uppsala Vatten att anlägga en ny vattentäkt i Järlåsa samt bygga ut Uppsalas dricksvattenanläggningar och komplettera med ett tredje vattenverk till år 2050.

Beslutet att utveckla verksamheten har tagits av Uppsala Vattens styrelse.

– Uppsala växer snabbast i Sverige och vi måste ta stora kliv för att säkra dricksvattenproduktionen för framtidens Uppsalabor. Samtidigt har vi också en omvärld med till exempel PFAS-föroreningar som ställer helt andra krav än tidigare på en effektiv rening, säger Rafael Waters, styrelseordförande för Uppsala Vatten.

Under de kommande 10 åren kommer Uppsala Vatten att bygga ut Gränby vattenverk med en kompletterande anläggningsdel samt anlägga nya ledningar och brunnar för att kunna ta upp mer grundvatten.

Samtidigt planeras ett nytt tredje vattenverk för framtida behov mellan norra Uppsala stad och Lövstalöt. Det beräknas vara i drift runt 2050.

Uppsala Vatten kommer också att utveckla dricksvattenförsörjningen i Järlåsa, genom att anlägga en ny vattentäkt i Bryggarbo. Tillskottet av den nya vattentäkten innebär att vattenförsörjningen stabiliseras och att Järlåsa kan utvecklas långsiktigt. Arbetet med den nya vattentäkten beräknas vara färdigt 2026.

Utbyggnaderna beräknas kosta omkring 1,5 miljarder kronor.

Kontakter

Om

Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala Vatten och Avfall AB
Box 1444
751 44 Uppsala

https://www.uppsalavatten.se/

Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala

Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.

Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.

Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum