Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala Vatten startar sopig realityserie

Dela

I morgon startar Uppsala Vattens realityserie. I fyra avsnitt får vi följa tre olika hushåll i deras kamp att sortera allt det avfall som uppstår i en vanlig Uppsalavardag. För det är inte alltid lätt att göra rätt.

Uppsala Vattens plockanalys från 2018 av hushållsavfallet på tre orter i Uppsala visar att bara en tredjedel av det som Uppsalaborna slänger som brännbara sopor faktiskt är brännbara sopor. Resten är i huvudsak matavfall och förpackningar som hamnat fel och bränns helt i onödan istället för att återvinnas. Samtidigt har Uppsalaborna blivit allt mer positiva till att källsortera.

För att öka kunskapen och viljan att sortera, skapar Uppsala Vatten nu en helt egen realityserie - en DokuSopa.

– Vi vill visa hur vanliga hushåll tar hand om sitt avfall och genom att låta vanliga uppsalabor visa sina svårigheter, funderingar men också lösningar inspirera och ge tips till andra på hur man sorterar rätt säger Anna Hjerne, avfallsingenjör på Uppsala Vatten.

– Människor lyssnar allt mindre på auktoriteter och allt mer på personer man litar på. Det kan vara vänner, släktingar, grannar eller kollegor. Vi hoppas med DokuSopan kunna öka intresset för att ta ett större eget ansvar. Felsorteringen av vårt avfall kostar oss, det vill säga våra kunder, miljontals kronor varje år. Så det är inte bara miljön som vinner på att vi sorterar bättre, det är en ekonomisk fråga för oss alla, fortsätter Anna Hjerne.

DokuSopan kommer att visas på sociala medier och förutom två barnfamiljer deltar även en studentkorridor.

– Som studenter vill vi förstås också bidra till ett mer hållbart samhälle. Även om vi inte har lika gott om plats som de som bor i ett eget hus skapar vi tillsammans mycket avfall, och kan säkert ta hand om det ännu bättre än idag, säger Sara Nilsson som tillsammans med sina korridorskamrater på Karlsrogatan valt att delta i realityserien.

Kontakter

Om

Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala Vatten och Avfall AB
Box 1444
751 44 Uppsala

https://www.uppsalavatten.se/

Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala

Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.

Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.

Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

Vattenförbrukningen i Uppsala fortsätter att minska17.4.2020 09:06:23 CESTPressmeddelande

– Vi tror att det fortfarande är främst smartare hushållsmaskiner för disk och tvätt samt snålspolande kranar som står för de här besparingarna. Sedan har vi blivit mer medvetna om att vatten är en naturresurs och att vi av miljöskäl är mer rädda om vårt vatten, säger Bertil Lustig, dricksvattenchef på Uppsala Vatten. Vattenförbrukningen per person i Uppsala har gradvis gått ner de senaste 10 åren. Den har minskat från 165 liter per Uppsalabo och dag 2008 till 135 liter per Uppsalabo och dag 2019. Det innebär att trots att Uppsala under samma tid har ökat med 40 000 människor så ligger vattenproduktionen kvar på samma nivå som för tolv år sedan. I Sverige ligger medelsförbrukningen på 140 liter vatten per person och dygn. Hur mycket lägre kan hushållens vattenförbrukning bli? – Sverige är absolut inte bäst i klassen. I till exempel Danmark ligger vattenförbrukningen på omkring 100 liter per person och dag, så vi kan absolut bli bättre. Med hjälp av den nya konstruktionen på VA-taxan so

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum