Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala Vattens PFAS-dom tas upp av domstol

Dela

Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att pröva den tidigare domen om Försvarsmaktens ansvar för PFAS-föroreningarna i Uppsala. Det var en oenig mark- och miljödomstol som då ansåg att Försvarsmakten inte behöver ta ansvar för sina PFAS-föroreningar i Uppsala Vattens produktionsbrunnar.

– Det är ett positivt besked för oss men också ett väntat beslut. Domen i mark- och miljödomstolen var fel och en stor förlust för både miljön och alla Uppsalabor. Nu får vi chansen att få domen ändrad, säger Sigrid De Geyter, vd på Uppsala Vatten.

Uppsala Vatten skickade in sin stämningsansökan i juni 2019 till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt och stämde Försvarsmakten på 252 miljoner kronor. Uppsala Vatten har hittills betalat drygt 37 miljoner kronor för att rena vattnet och beräknar att bolaget kommer att ha en kostnad på omkring 4 miljoner kronor.

– Vårt överordnade mål med den här processen är inte den ekonomiska kompensationen. Vi vill i första hand att skapa incitament för Försvarsmakten att vidta nödvändiga saneringsåtgärder för sin förorening av vårt gemensamma vatten. Dricksvattenintresset är också en viktig totalförsvarsfråga som vi borde värna om gemensamt, säger Sigrid De Geyter.

Läs mer om domstolsprocessen på www.uppsalavatten.se/pfas

Kontakter

Om

Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala Vatten och Avfall AB
Box 1444
751 44 Uppsala

https://www.uppsalavatten.se/

Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala

Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.

Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.

Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum