Uppsala kommun

Uppsala växer med hållbara hyresrätter och förskola i Östra Sala backe

Dela

Med hållbarhet i fokus blir 170 hyresrätter samt en förskola först ut i Östra Sala backes andra etapp. Projektet visar både att hållbart byggande är på väg att bli standard, men även att byggmarknaden är stabilare i Uppsala än på andra håll i Sverige.

Onsdag den 13 februari beslutade kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott att godkänna fastighetsförsäljning till Botrygg. Företaget är därmed först ut med att köpa mark i Östra Sala backes andra etapp. Botrygg kommer att uppföra 170 hyresrätter med en förskola i bottenvåningen. Förskolan och bostäderna planeras stå färdiga för inflyttning till hösten 2021.

- Jag är glad att Uppsala går i täten för att utveckla bostadsmarknaden i en socialt hållbar riktning. Det gynnar Uppsalaborna och vi lär oss mer för varje nytt projekt. Förhoppningsvis får vi dessutom fler kommuner att följa vårt goda exempel, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande samt ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

Botryggs vision är ett modernt stadskvarter med tydlig identitet och fokus på social hållbarhet. Företaget vann en markanvisningstävling redan 2014 och har sedan dess utvecklat sitt projekt tillsammans med kommunen och övriga byggaktörer i Östra Sala backe.

Det vinnande bidraget utsågs efter en utvärdering av dess gestaltning och ett antal hållbarhetsåtaganden. Till dessa hör bland annat att installera solceller som genererar 100 % av beräknad användning fastighetsenergi och certifiering enligt standarden Miljöbyggnad klass silver eller motsvarande. Den nya byggnaden kommer att ingå i ett forskningsprojekt som sker i samarbete med KTH, som utforskar hur boendes beteende påverkar energiförbrukningen i byggnaden.

Uppsala kommun planerar och bygger Östra Sala backe med människan i centrum och med utgångspunkt i det senaste inom teknik och miljö. Utvecklingen av Östra Sala backe ska leda till en attraktiv stadsmiljö med bostäder, service och arbetsplatser.

För mer information

Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen 
samt ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.
Telefon: 018-727 13 18
E-post: erik.pelling@uppsala.se

Christian Blomberg, Avdelningschef mark och exploatering
Telefon: 0725693911
E-post: Christian.Blomberg@uppsala.se

Presskontakt
Stefan Berg, pressansvarig
Telefon: 0724682683
E-post: stefan.berg@uppsala.se

Nyckelord

Bilder

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Uppsala kommun tar helhetsgrepp på fritidshem17.4.2019 08:58:33 CESTPressmeddelande

Uppsala kommun anordnar inspirations- och utbildningsdagar för sina 500 medarbetare i kommunala fritidshem. Syftet är att lyfta deras viktiga arbete med att stimulera elevers lärande och främja social gemenskap och allsidiga kontakter med jämnåriga och vuxna. De två halvdagarna äger rum på Uppsala Konsert & Kongress den 26 april och den 3 maj. Bland annat medverkar programledaren och läraren Beppe Singer med en inspirationsföreläsning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum