Uppsala kommun

Uppsala Vokalensemble får Uppsala kommuns resestipendium för körer

Dela

Uppsala kommun har beslutat att ge 2019 års resestipendium för körer om 50 000 kronor till Uppsala Vokalensemble för en turné i Belgien.

Uppsala Vokalensemble är en blandad kör med ungefär 30 sångare. Kören grundades som nationskör 1964, men under ledning av Håkan Parkman lämnade kören 1980 nationslivet och har sedan dess etablerat sig i toppskiktet av Uppsalas körer. Kören leds av Sofia Ågren och har vid flera tillfällen framfört nyskriven musik. Kompositören Matthew Peterson har komponerat ett verk speciellt för kören, Ljusfälten, med tonsatta dikter av Edith Södergran. Nyckelharpisten och riksspelmannen Josefina Paulson medverkar vid inspelningen där folkmusiken möter körtraditionen. En turné till Belgien är planerad under 2020 med möten och konserter med belgiska folkmusikgrupper och körer, i Liège, Bryssel och Etterbeck.

– Uppsala vokalensemble är en mycket värdig, välljudande mottagare av årets resestipendium för körer. Jag önskar dem en givande resa till Belgien, säger Elisabeth Ståhle, sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Kulturnämndens motivering: Uppsala kommuns resestipendium för körer tilldelas Uppsala Vokalensemble för en resa till Belgien 2020. Uppsala Vokalensemble är en väletablerad kör i Uppsala med fina röster som ger en vacker klang. Kören ska åka på releaseturné för sin inspelning av nykomponerad musik av Matthew Peterson, efter texter av Edith Södergran. Medverkar på turné och inspelning gör också den framstående folkmusikern och nyckelharpisten Josefina Paulson.

Kulturnämnden inrättade i mars 2014 ett resestipendium för körer verksamma i Uppsala kommun. Stipendiet är avsett att möjliggöra kulturutbyten med andra länder. Stipendiesumman uppgår till 50 000 kronor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum