Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsalas sophämtning blir grönare med ny entreprenör

Dela

Från och med den 1 mars tar Ohlssons AB över hämtningen av hushållsavfall i de sydöstra delarna av Uppsala. Det innebär att ännu fler av Uppsalas sopbilar kommer att drivas med biogas och att vi tar ännu ett steg närmare Uppsala kommuns vision om ett fossilfritt Uppsala år 2030.

– Det är bra att ännu fler av våra sopbilar nu drivs med biogas. Det, och att Uppsalaborna nu använder papperspåse till matavfallet går helt i rätt riktning mot ett fossilfritt Uppsala, säger Elin Hagberg, sektionschef för hushållsavfall på Uppsala Vatten.
 

Uppsala Vatten har sedan tidigare fem sopbilar som körs på biogas, och tack vare bytet av entreprenör till Ohlssons AB kommer nu ytterligare sju bilar att köras på biogas, vilket innebär 157 ton, eller 71%, mindre utsläpp av koldioxid på ett år.

– Vi ser fram emot ett hållbart samarbete med såväl kommuninvånarna som med Uppsala Vatten och Avfall, säger Mikael Blomqvist, regionchef för Ohlssons i region Mitt. 
 

Nya hämtdagar

De områden som berörs när distrikt C får en ny entreprenör för sophämtningen är bland annat Sävja, Gåvsta, Marielund, Länna, Almunge och Knutby. Sophämtningen kommer att ske som vanligt, men några kunder kan få ändrade hämtdagar.

De nya hämtdagarna kommer att finnas tillgängliga på www.uppsalavatten.se Samtliga områden som berörs finns på www.uppsalavatten.se

 

Biogas som drivmedel

Biogas är ett fossilfritt drivmedel gjort på matavfall. Det tillverkas på biogasanläggningen vid Kungsängens gård. Produktionen av biogas sker i en syrefri miljö som med hjälp av bakterier bryter ner matavfallet. Resultatet blir biogas som till största del används till drivmedel för bilar och stadsbussar, och nu också sopbilar.

 

Kontakter

Om

Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala Vatten och Avfall AB
Box 1444
751 44 Uppsala

https://www.uppsalavatten.se/

Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala

Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.

Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.

Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.

Följ Uppsala Vatten och Avfall AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB

Uppsala vatten häver rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Läby, Skuttunge och största delen av Björklinge8.4.2021 14:23:49 CEST | Pressmeddelande

Uppsala Vatten har lokaliserat och isolerat källan för den PAH-förorening som påträffades i Björklinge den 16 mars, vilket innebär att endast ett mindre område i Björklinge fortfarande rekommenderas att inte dricka vattnet. Uppsala Vatten häver därför rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Läby, Skuttunge och största delen av Björklinge.

VMA i Björklinge, Läby och Skuttunge hävs – men rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet kvarstår22.3.2021 15:19:16 CET | Pressmeddelande

Den 17 gick Uppsala Vatten ut med en rekommendation till boende med kommunalt dricksvatten i Björklinge, Läby och Skuttunge att inte använda vattnet för dryck och matlagning. I samband med det skickades ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) ut till alla boende i området med omnejd. Nu hävs VMA-meddelandet, men rekommendationen gällande dricksvattnet kvarstår.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum