Uppsala kommun

Uppsalaskola har chans att vinna SM i skolmat

Dela

Lag Tiunda i Uppsala lagar näringsrik och smakrik mat som eleverna i skolan uppskattar. Lag Tiunda klarar också av att laga högkvalitativ mat för max 12 kronor per portion. Det är anledningen till att laget tagit sig vidare ända till final i SM i skolmat ”SkolmatsGastro”. Lag Tiundra tävlar mot fyra andra lag.

- Jag är både stolt och glad att vi i Uppsala kommun erbjuder skolmat av hög kvalitet och som eleverna tycker är god, säger Anders Sundin, chef för Måltidsservice inom Uppsala kommun. Särskilt stolt är jag över Tiundaskolans lag som bedrivit ett långsiktigt utvecklingsarbete som nu bidragit till en final i SkolmatsGastro.

- Skolmaten är viktig på många sätt. Den ska vara smakrik och ge eleverna energi under hela skoldagen samtidigt som den ska vara hållbar och klimatsmart, vilket är en utmaning som kockarna på Tiundaskolan lyckas med på ett föredömligt sätt, säger Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och ansvarig för Måltidsservice i Uppsala.

Välkommen att besöka SkolmatsGastro!

Som journalist är du välkommen 7 februari från klockan 9.00 när rätterna börjar lagas. Från klockan 11.15 får ingen förutom kockarna vistas i köket. Tävlingen pågår i Tiundaskolans restaurang, Tiundagatan 26 mellan klockan  11.00 och 12.00.

Anmälan: Daniel Gustavsson, områdeschef för Tiundaskolans kök och restaurang.

Daniel.Gustavsson@uppsala.se 018-727 53 91, senast 6 februari.

Om lag Tiunda och deras tävlingsrätter

I Lag Tiunda ingår lagledare Oskar Almgren, Lovisa Axelsson och Benchamat Changphon. De tävlar med tre moderna, klimatsmarta och smakrika rätter som förhoppningsvis faller deras gäster och juryn i smaken:

  • Asiatisk grönärtssoppa med rödbetsklick, palsternackscrisp och äppelbröd
  • Rökig havsbiff med matkorn, limesås och pico de gallo
  • Bönwrap med sötpotatisstomp och chimichurriyoghurt

Om tävlingen Skolmatsgastro

SkolmatsGastro eller SM i skolmat är en tävling för skolmatskockar. Den går av stapeln vartannat år och arrangeras av Lantmännen. Tävlingens syfte är att höja statusen på skolmaten och skolkockarna samt inspirera till sunda maträtter och en hållbar, god matkultur. De fem bästa skolrestaurangerna väljs ut för jurybesök. Sedan går fem lag vidare i tävlingen. En jury besöker under en period de fem lagens skolrestauranger och lag Tiunda får besök 7 februari. Juryn bedömer då tre olika tävlingsrätter utifrån smak, presentation och arbetsgång. Vem vinnaren är avgörs i Malmö den 26 mars.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum