Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Uppstartsmöte för SERMI Sverige – stora delar av motorbranschen berörs

Dela

Om två år ska SERMI Sverige rullas ut. Genom SERMI ska främst fristående service- och skadeverkstäder, men också däckverkstäder och bilglasmästare, efter godkännande, få tillgång till säkerhetsrelaterad reparations- och underhållsinformation direkt från fordonstillverkarna. Men även märkesverkstäder berörs eftersom SERMI är en nödvändighet för att arbeta med främmande märken.

Alliance for the freedom of Car Repair in Europe
Alliance for the freedom of Car Repair in Europe

Som en del av implementeringsarbetet har AFCAR Sverige bjudit in till ett parts- och intressent-sammansatt uppstartsmöte den 10 september.

– Syftet med uppstartsmötet är att dels informera om nuläget och hur systemet är uppbyggt såväl legalt som tekniskt, dels diskutera rollfördelningen under införandefasen och den senare driften av SERMI Sverige, förklarar Johnny Bräster, ordförande för Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och talesperson för AFCAR Sverige.

Han berättar också att SWEDAC påbörjat arbetet som så kallad NAB, National Accredition Body, vars funktion är att vara övergripande nationellt. Samtidigt har ett antal ISO 17020-godkända företag verksamma inom certifiering och kvalitetsarbete visat intresse för att bli en så kallad, Conformity Assessment Body, CAB, vars uppgift är att svara för godkännande av verkstäder och certifiering av enskilda mekaniker.

SERMI är en framtida förutsättning, digital access för godkända verkstäder och en e-legitimation för certifierade tekniker, för att kunna genomföra en fackmässig reparation, det vill säga på ett sätt som varken påverkar trafiksäkerheten eller miljön negativt.

Såväl fristående som märkesauktoriserade verkstäder verksamma inom service och bilskador berörs, likaså – i takt med ett ökat digitalt innehåll – däckverkstäder och bilglasmästerier. Arbetet med SERMI sker under överinseende av EU-kommissionen och är en del av det arbete som bedrivs för att stimulera konkurrens och fri företagsamhet inom EU.

– Det arbete som inleds med vårt möte den 10 september är omfattande både tekniskt och administrativt, men dess syften är vällovliga för verkstäder och konsument, säger Bo Ericsson, vd för SFVF som svarar för mötesupplägget.

Bosse säger också att införandet av SERMI, precis som arbetet med kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad, tillsammans med det pågående teknikskiftet kommer att ha strukturella konsekvenser för motorbranschen sett till verkstäder och kompetenser samt vad fordonen kommer att kräva i form av service och reparationer.

AFCAR står för Alliance for the freedom of Car Repair in Europe och är en EU-allians bestående av verkstäder, konsumenter, bildelsgrossister, verkstadsutrustare, leasingbolag med flera som verkar för konkurrens och valfrihet inom bileftermarknaden. Alliansen, som bildades 1997, har den nordamerikanska opinionskampanjen Right-to-repair som förebild. En kampanj vars syften blir allt viktigare i en omvärld med ökade krav på hållbarhet och en cirkulär ekonomi.

I Sverige ingår Sveriges Fordonsverkstäders Förening, M Sverige, Fordonsverkstadsutrustarna, Finansbolagens Förening samt Sveriges Bildelsgrossisters Förening i alliansen. Talesperson är Johnny Bräster, ordförande SBF.

Det initiala arbetet med SERMI är ett samarbete mellan SBF och SFVF i dialog med SWEDAC.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alliance for the freedom of Car Repair in Europe
Alliance for the freedom of Car Repair in Europe
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Alströmergatan 18
112 47 Stockholm

08-519 475 10https://www.sfvf.eu

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) – en branschförening där verkstädernas frågor står i centrum – och inget annat!

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största verkstadsförening inom fordonsbranschen och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag.
Våra medlemmar består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.

SFVF samverkar med myndigheter, departement och organisationer på den svenska fordonseftermarknaden.
Vi bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen för att förbättra villkoren både för bilägare och våra medlemsföretag.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen för bilhandel och bilverkstäder, CECRA, och är medlem i det internationella skadenätverket AIRC,
samt driver genom samarbetet AFCAR kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.

Följ Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Fordonsverkstäders Förening

Sveriges Fordonsverkstäders Förening kräver lagändring om vinterdäck.8.9.2021 07:30:00 CEST | Nyheter

Bilar med vinterdäck är tydligt överrepresenterade i dödsolyckor sommartid. Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Enligt en ny studie, där man granskat uppgifter om 800 personbilar i dödsolyckor under maj–september under tio år, hade 17 procent vinterdäck, alltså en bil av sex. Det kan ligga till grund för onödiga olyckor, säger Claes Åström vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

EU:s konkurrensreglering säkerställer tillgång till teknisk information25.8.2021 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Verkstadskedjornas leverantörer av teknisk information är de dominerande källorna varifrån bilverkstäderna hämtar teknisk information för att kunna genomföra fackmässiga reparationer. Detta enligt Sveriges Fordonsverkstäders Förenings (SFVF) och Sveriges Bildelsgrossisters Förenings (SBF) ”framtidsenkät”. 81 procent av verkstäderna svarar att de på ett enkelt sätt kommer åt nödvändig teknisk information för att kunna utföra arbetet fackmässigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum