Umeå kommun

Upptäck Umeås äldsta träd genom en trädvandring

Dela

Broparkseken, Rådhuslärken och Lagerpopplarna i Döbelns park – det är några av de träd du kan upptäcka genom att gå en trädvandring i Umeå centrum. När Umeå fyller 400 år uppmärksammar kommunen träden genom en trädvandring ur ett historiskt perspektiv.

Tysklönnen i Vänortsparken. Foto: Elvira Lambertsson
Tysklönnen i Vänortsparken. Foto: Elvira Lambertsson

Trots stadsbranden år 1888 är flera äldre träd bevarade i staden.

–  Det finns inget träd som är 400 år men de flesta av träden i trädvandringen är bra mycket äldre än någon nu levande Umeåbo, säger Nina Ingvarsson, landskapsingenjör.

Den som går trädvandringen kan upptäcka träd på 18 platser runt om i Umeå. Vid varje träd finns en skylt som beskriver trädet och dess historia. Alla träd finns utmärkta på en karta på kommunens webbsida. Det är valfritt att börja trädvandringen var som helst i Umeå. Vandringen kommer att finnas kvar till och med september. Den som inte kan eller vill gå kan läsa om träden på webbsidan.

–  Vi vill både lyfta fram träden ur ett historiskt perspektiv och de värden som träden har idag. Om någon har mer information, foton eller minnen om träden får de gärna höra av sig till oss, säger Markus Pettersson, landskapsingenjör.

Mer information

www.umea.se/tradvandring

Kontakt

Nina Ingvarsson
landskapsingenjör
070-2670674
nina.ingvarsson@umea.se

Markus Pettersson
landskapsingenjör
070-6112929
markus.pettersson@umea.se

Kontakter

Bilder

Tysklönnen i Vänortsparken. Foto: Elvira Lambertsson
Tysklönnen i Vänortsparken. Foto: Elvira Lambertsson
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

Genomfartsförbud på prov längs vägen förbi hållplats Universum17.6.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Lokaltrafiken i Umeå - Ultra - har problem med framkomligheten genom universitetsområdet. Från och med september och ett år framåt införs därför ett genomfartsförbud för motorfordonstrafik, med undantag av moped klass 1. Förbudet gäller under dagtid på vardagar och omfattar en begränsad del av Petrus Laestadius väg. - Genom detta vill vi skapa bättre framkomlighet för kollektivtrafiken och göra området säkrare för fotgängare och cyklister, förklarar Marie Frostvinge, trafikplaneringschef på Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum