Linköpings kommun

Upptäckt röstfusk på Linköpingsförslaget åtgärdat

Dela

Linköpings kommun har upptäckt fusk i röstandet på Linköpingsförslaget. Så kallade röstrobotar har gett några förslag ett stort antal röster. De rösterna har nu tagits bort.

Linköpingsförslaget är ett annat namn för e-förslag eller e-petition, vilket innebär att förslaget publiceras på kommunens webbplats så att andra kan stödja och kommentera det.

Linköpings kommun införde Linköpingsförslaget den 1 februari i år och mottagandet från våra kommuninvånare har varit över förväntan. Under de tre första dagarna lämnades nio förslag och idag finns det totalt 93 förslag på kommunens webbplats. De förslag som är särskilt heta är markerade med en eld framför sig, vilket innebär att de har fått många röster och kommentarer på kort tid. 

Linköpings kommun har valt att ha ett öppet röstningsförfarande för att göra det så enkelt och tillgängligt för så många som möjligt.

Några förslag har fått ett missvisande röstningsresultat på grund av så kallade robotröster, vilket innebär att röster genereras automatiskt från en dator. Dessa röster har identifierats och raderats från de aktuella förslagen. Det krävs 100 röster för att ett förslag ska handläggas av kommunen. De aktuella förslagen når handläggning även utan dessa robotröster.

Röstningssystemet har justerats för att motverka att detta händer igen.

– Vi arbetar ständigt med att utveckla medborgardialogen och Linköpingsförslaget har blivit en succé med många förslag och många som har engagerat sig och röstat på förslagen. Men vi har också råkat ut för robotröstandet, men detta fusk har vi nu åtgärdat, säger borgmästare Helena Balthammar(S)

Det är tre förslag som berörs av fusket:

Förslag Ursprungligt antal röster Varav fuskröster Antal kvarvarande röster då fuskrösterna räknats bort
Ny skytteanläggning 2525 1646 879
Tält över bassäng 5871 3934 1937
Önskemål om ny hall 2904 1261 1643

Samtliga överstiger gränsen för 100 röster även bortsett från fuskrösterna.

För ytterligare information kontakta borgmästare Helene Balthammar, 072-582 80 69.

Länk till Linköpingsförslaget bifogas nedan.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum