Riksteatern

Urpremiär 10 september: Närheten, en protest mot likgiltighet och medmänsklig frånvaro

Dela

Koreografen Tove Sahlin är tillbaka med dansverket Närheten där publiken får uppleva dans och musik på nära håll. Sahlins scenkonst bjuder ofta in publiken till att undersöka sina förhållningssätt till språk, makt, kropp och sociala konventioner. Närheten är inget undantag. Det blir ett verk där publiken tillsammans med fem dansare och en musiker samlas i rummets mitt. Dans och musik rör sig runt om, emellan och helt intill publiken.

Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner

–Jag jobbar med publiken som en del av rummet i ett försök att skapa ett tillfälligt vi med alla som är på plats. Publiken behöver inte vara orolig för att dem ska dras upp på ett dansgolv eller så, men jag hoppas att de är tillräckligt nyfikna för att se och låta sig bli sedda. Det är mer en möjlighet till att se dansen på nära håll, så nära så en kan känna vinddraget. Därför tror jag alla i publiken kommer att ha en väldigt personlig upplevelse, alla ser ju detta verk utifrån sin specifika vinkel, det blir en individuell upplevelse i ett kollektiv, säger Tove Sahlin, koreograf för Närheten

En del av det musikaliska landskapet utgörs av tonsatta dikter ur diktsamlingen Omsorg av Jonas Brun.  Det är skönt att växla sätt att förmedla sig, det är liksom olika lager av meningsskapande i dans, musik och ord, menar Tove Sahlin.

Ett ytterligare element i den experimentella skapelseprocessen är att Sahlin tillsammans med arrangörer på respektive ort, runt om i Sverige valt ut vackra och för orten viktiga platser där föreställningen ska spelas, alltifrån domkyrkor och kapell till förenings- och samlingslokaler, som domkyrkan i Lund, Hindås stationshus i Härryda, Boden Business Center och Eric Ericssonhallen/Skeppsholmskyrkan i Stockholm. Varje föreställning blir därför unik och utgår från de noga utvalda spelplatserna och dess besökare.

­–Under repetitionsperioden mötte vi mycket publik vilket lät oss forska fram vår spelstil. Vilka intentioner behöver vi ha med oss för att kunna leda rummet och få med oss publiken, genom hur vi agerar?  Det kan till exempel handla om en blick, hur vi ser och hur vi låter oss bli sedda. Att inte vara för ödmjuk, även om vi jobbar med vänlighet och kärleksfullhet.  Vi märkte att vi behöver vara väldigt tydliga och leda rummet, med fast hand och stadig blick, säger Tove Sahlin.

Med gemensamma krafter byggs därmed ett socialt sammanhang vi inte visste fanns. Publiken och ensemblen möts bortom orden med vibrerande livemusik och en engagerande koreografi som utformas genom platsen och dem som är där. Tillsammans undersöker de närhet, vårt behov av den, och vad bristen på den kan göra med oss

Närheten är producerad av Riksteatern och skapad av koreografen Tove Sahlin tillsammans med ensemblen. De turnerar till tretton orter runtom i landet.

 
För turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/narheten/#section2
För föreställningsbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/225925/


Urpremiär 10 september, Slite
Pressvisning 6 september, Stockholm 

Medverkande
Dansare:  
Am Ertl  
Destiny Johannah af Kleen  
Soledad Howe  
Aloun Marchal  
Tove Sahlin 

Musiker:  
Magdalena Eriksson  

Konstnärligt team
Koreografi Tove Sahlin  
Ljusdesign Jonatan Winbo  
Kostymdesign Pontus Pettersson  

Musiken i den ursprungliga uppsättningen komponerad av Josefin Runsteen.
Nu tolkad och bearbetad av Magdalena Eriksson  
Dikter ur diktsamlingen Omsorg av Jonas Brun  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner
Ladda ned bild
Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner
Ladda ned bild
Fotograf: Märta Thisner
Fotograf: Märta Thisner
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Odysseus irrfärd hem aktualiseras när den kritikerrosade regissören Christiane Jatahy sätter upp det klassiska eposet utifrån flyktingens perspektiv i en unik samproduktion med Riksteatern23.9.2022 09:20:28 CEST | Pressmeddelande

Antikens epos Odysséen, blir återigen angelägen när människor i pågående flyktingkatastrofer från världens olika hörn möter skådespelarna i salongen i den internationella kritikersuccén O Agora Que Demora – En stund som dröjer. Efter att ha behövt ställa in turnén med Riksteatern våren 2021 i Sverige till följd av pandemin får nu verket äntligen Sverigepremiär.

Minnen, drömmar och frihetens villkor när Sissela Kyle regisserar Tjechovs Tre systrar som åldrande kvinnor19.9.2022 10:26:35 CEST | Pressmeddelande

Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? Här får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen, en hel del år äldre, i en nyskriven och fristående pjäs av Sofia Fredén, i regi av Sissela Kyle. På scen ser vi Maria Kulle, Jessica Liedberg, Siw Carlsson och Emil Almén. Premiär den 29 september i Årsta.

Premiär 30 september, Stockholm: Hoota- mästaren Amer Hlehel tar oss igenom ett verk om hur människan kompromissar med sin medmänsklighet15.9.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Riksteatern presenterar en av mellanösterns mest kända skådespelare, den kritikerhyllade dramatikern, regissören och skådespelaren Amer Hlehel. Han medverkar själv och har även skrivit manus till föreställningen Hoota som åker på turné med Riksteatern i höst. Det blir en gripande pjäs om människans kreativitet för att överleva.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum