Dramaten

Urpremiär för Ambulans – en pjäs om att överleva ett trauma

Dela

Med pjäsen Ambulans fortsätter dramatikern och regissören Paula Stenström Öhman sitt tematiska utforskande av grymhet och omsorg och följer upp några karaktärer från de tidigare pjäserna People respect me now, Jag tror på dig Anita och Ocean. Urpremiär på Målarsalen den 12 november.

Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto Sören Vilks. Illustration Erica Jacobson.
Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto Sören Vilks. Illustration Erica Jacobson.

Ambulans utspelar sig i hjärtat på några människor som befinner sig i olika faser av kris och trauma. Det handlar om ögonblicket när det som inte får hända händer. Om splitter och sirener. Om att hitta vägen ut.

I centrum står Katja, hennes syster Helena och den elvaåriga sonen Simon. Via drömmar och minnesfragment får publiken följa dem i underjorden en bit på vägen mot läkande. Här finns även den lilla orkestern, pappa Ludde, farmor Deborah, Janni missbrukarna Romulus och Remus, Hanna 17 år, BUP-Monika, före detta ambulansföraren Carlos och några till, som alla berörs av det som hände den där dagen.

Paula Stenström Öhman är en hyllad och prisbelönt dramatiker och regissör som uppmärksammats för sina nervkittlande pjäser om den svenska samtiden som med poetisk naturalism, skarp humor och skickligt gestaltade relationer skakar om och berör. Hon har en bakgrund inom kriminologi och tar ofta avstamp i dokumentärt material. Inför Ambulans har hon bland annat bevittnat misshandelsrättegångar, intervjuat traumaterapeuter och socialsekreterare, anhöriga och människor med egen erfarenhet av trauma.

Paula utsågs av Dramatikerförbundet till årets Henning Mankell-stipendiat 2015 och mottog svenska Ibsenpriset 2016. Hennes pjäs People respect me now från 2015 blev utsedd till Sveriges bidrag i New Nordic Drama 2016 av Internationella Teaterunionen och hennes pjäser Materia – Jag är inte Linda Lovelace, People respect me now och Ocean blev uttagna till Scenkonstbiennalen 2015, 2017 respektive 2019. Paula är nu senast aktuell för manus och regi till Störst av allt efter Malin Persson Giolitos bok med Nour El Refai.

Med Ambulans fortsätter Paula sitt tematiska utforskande av grymhet och omsorg och följer upp några karaktärer från tidigare uppsättningar där även några av skådespelarna återkommer; Eva Rexed spelade Helena i både People respect me now och Jag tror på dig Anita och Maia Hansson Bergqvist gjorde rollen som Katja i Ocean.

En samproduktion mellan Unga Dramaten och Lumor med stöd från Kulturrådet, Stockholms stad Kulturförvaltningen och Sveriges författarfond.

Medverkande:
Danilo Bejarano
Maia Hansson Bergqvist
Eva Rexed
Jonatan Rodriguez

Regi: Paula Stenström Öhman
Scenografi och kostym: Anna Heymowska
Ljus: Ellen Ruge
Musik: Sæmundur Grettisson
Peruk och mask: Mimmi Lindell

Ambulans, urpremiär 12 november, Målarsalen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto Sören Vilks. Illustration Erica Jacobson.
Maia Hansson Bergqvist, Eva Rexed. Foto Sören Vilks. Illustration Erica Jacobson.
Ladda ned bild
Paula Stenström Öhman. Foto: Petronelle Halvorsen
Paula Stenström Öhman. Foto: Petronelle Halvorsen
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten ställer in alla föreställningar till och med 19 november30.10.2020 11:27:39 CETPressmeddelande

Dramatens ledning har idag beslutat att ställa in all publik verksamhet på teaterns scener till och med den 19 november. Beslutet är fattat med anledning av Länsstyrelsen Stockholms beslut om en fortsatt begränsning om max 50 personer vid offentliga sammankomster och Folkhälsomyndighetens allmänna råd för Stockholms län med en uppmaning till allmänheten att avstå från sammankomster, bland annat konserter och föreställningar.

Johan Rockström och Sanna Sundqvist möts i en iscensatt föreläsning om vår stund på jorden29.10.2020 09:01:10 CETPressmeddelande

Hur kommer våra barns och barnbarns planet se ut? Vad kan vi göra i dag för att undvika de värsta katastroferna? Och finns det ett ljus i tunneln till en hållbar och attraktiv värld? Det är frågor som Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, vill besvara i en ny Performance Lecture som nu sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. Den 21 november är det premiär för Om vår stund på jorden. Skådespelaren Sanna Sundqvist medverkar och för regi står Ada Berger.

En personlig berättelse om en flykt från en ö i Grekland till hemlandet Sverige21.10.2020 10:23:01 CESTPressmeddelande

Welcome to Sweden är en annorlunda föreställning om möten och vänskap där skådespelaren Lukas Orwin bearbetar sina erfarenheter som volontär på ett flyktingläger på ön Leros och en flykt hem till Sverige. Det personliga tilltalet förstärks av att publiken får lyssna till hans röst i hörlurar vilket skapar en speciell intimitet. Premiär på Elverket den 11 november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum