Dramaten

Urpremiär för Determinism av Mattias Andersson

Dela

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Mattias Andersson undersöker sociala identiteter, maktstrukturer och den fria viljan i sin nya pjäs Determinism. I rollerna ser vi Evin Ahmad, som här debuterar på Dramaten, Thérèse Brunnander, Hannes Meidal och Alexanders Salzberger. Urpremiär på Lilla scenen den 18 januari.

Evin Ahmad, Alexander Salzberger. Foto Jacob Bengtsson.
Evin Ahmad, Alexander Salzberger. Foto Jacob Bengtsson.

Är rollerna vi spelar givna från början? Är positionerna vi hamnar i skapade av oss själva eller yttre omständigheter? Det är spännande och utmanande att tillsammans med skådespelarna gestalta pjäsens konstant skiftande identiteter och sociala positioner, berättar Mattias Andersson.

Mattias Andersson är en av den svenska moderna dramatikens förgrundsgestalter, både som dramatiker och som regissör. På Dramaten har han satt upp bland annat IdiotenThe Mental States of Sweden och Uppenbarelsen. Mattias Andersson är också aktuell på Dramaten med Vi som fick leva om våra liv, en samproduktion mellan Backa Teater och Dramaten med Stockholmspremiär den 23 januari. Efter 13 år som konstnärlig ledare för Backa Teater i Göteborg tillträder han som teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten den 1 mars 2020. 

Läs Dramatens intervju med Mattias Andersson här.

Medverkande:
Evin Ahmad
Thérèse Brunnander
Hannes Meidal
Alexanders Salzberger

Av och i regi av: Mattias Andersson
Musik:
Anna Sóley Tryggvadóttir
Scenografi och kostym:
Julia Przedmojska
Peruk och mask:
Nathalie Pujol
Ljusdesign:
Charlie Åström

Textning
Föreställningen textas på svenska och engelska via app i mobil eller surfplatta den 9/2, 12/2, 29/2, 5/3 och 10/3. Rekommenderas från 15 år.

Introduktion
Introduktion till Determinism den 21/1 och 29/1 kl. 18.15. Fri entré.

Determinism, urpremiär 18 januari, Lilla scenen, Dramaten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Evin Ahmad, Alexander Salzberger. Foto Jacob Bengtsson.
Evin Ahmad, Alexander Salzberger. Foto Jacob Bengtsson.
Ladda ned bild
Mattias Andersson. Foto Ola Kjelbye.
Mattias Andersson. Foto Ola Kjelbye.
Ladda ned bild
Hannes Meidal, Evin Ahmad, Thérèse Brunnander, Alexander Salzberger. Foto Clara G.
Hannes Meidal, Evin Ahmad, Thérèse Brunnander, Alexander Salzberger. Foto Clara G.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Elever skriver monologer i dialog med Dramaten22.9.2020 08:58:00 CESTPressmeddelande

Unga Dramatens dramaturger besöker i september–oktober mellanstadieelever på stockholmsskolor för att inspirera dem till att skriva monologer som sedan dramatiseras och gestaltas av skådespelare från Dramatens ensemble. Först på tur är Farstaängsskolan i Farsta som den 30 september får besök av Nina Dahn, David Book och Pierre Wilkner som då kommer att läsa de monologer som eleverna arbetat med.

Äntligen premiär för Röde Orm16.9.2020 08:58:00 CESTPressmeddelande

Frans G. Bengtssons vikingadrama Röde Orm kan äntligen gå till premiär. Efter försök fram och tillbaka med olika kreativa lösningar har nu regissören Alexander Mørk-Eidem en sjövild och corona-säkrad version att visa för publiken. Huvudrollen, den rödhårige vikingen Orm Tostesson, spelas av Emma Broomé som tillsammans med kollegorna Andreas T Olsson, Gerhard Hoberstorfer, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Karin Franz Körlof och Dramatendebutanten Lennart Jähkel ger sig ut på vikingaäventyr. Premiär på Stora scenen den 4 oktober. Biljetterna släpps fredagen den 18 september klockan 12.00.

Doktor Glas – en ljudpromenad genom Stockholm med Krister Henriksson15.9.2020 08:58:00 CESTPressmeddelande

Krister Henrikssons enmansföreställning Doktor Glas, baserad på Hjalmar Söderbergs roman, har spelats över trettio gånger på Dramatens stora scen. Nu ges publiken möjlighet att återuppleva dramat under en ljudpromenad genom Stockholm och de platser romanen utspelar sig på. Från och med idag kan publiken ladda ner en app och spela upp Henrikssons gestaltning. Genom GPS-teknik ges tillgång till en helt ny inläsning som endast går att nå via särskilda punkter runt om i Stockholms innerstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum