Dramaten

Urpremiär för nyskriven familjemusikal

Dela

Får jag vara med? är en nyskriven musikal om lek och gemenskap skapad av Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk. De tre har i tätt samarbete tagit fram en föreställning om starka känslor och med hög igenkänningsfaktor. En jazzdoftande musikal med oemotståndliga karaktärer, storslagna kostymer och finurliga melodier för hela familjen. Urpremiär på Lejonkulan den 13 februari.

Stina Wirsén, Sarah Riedel, Anna Vnuk. Foto Jacob Bengtsson.
Stina Wirsén, Sarah Riedel, Anna Vnuk. Foto Jacob Bengtsson.

På en alldeles vanlig gård någonstans i Sverige leker Gurgel, Fnök och Viola. De leker, bits, bråkar och kramas. Mitt i leken dyker en supersvag kanin upp. Vem är det?

– Du får inte vara med! ropar Fnök och Gurgel och Viola.  Men kaninen lyssnar inte, hon bara bygger på något. Tänk om hon inte vill vara med?

–Det är gruppsykologi, slapstick och underbara jazzhits. Jag njuter av att få vara med i det här gänget, säger Anna Vnuk.

Stina Wirsén är en av Sveriges mest kända illustratörer och barnboksförfattare har mottagit en mängd priser för sitt arbete, både i Sverige och utomlands, däribland Elsa Beskow-plaketten för Rut och Knut ställer ut, Stockholm stads kulturpris och Nordiska Tecknares pris. Stina arbetar även med fri konst och offentliga utsmyckningar, exempelvis i lekrum på nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Nu debuterar hon som dramatiker.

Sarah Riedel är sångerska, musiker, textförfattare och kompositör med mångårig erfarenhet från såväl jazz- som popscenen. Hon har fått ett flertal utmärkelser, bland annat Sten A Olssons kulturstipendium och Stockholms stads kulturstipendium. Hon har nominerats till Sveriges Radios Jazzkatten, belönats med Manifestpriset och nominerats till flertalet Grammisar, bl.a för Albumet Genom natten ihop med Martin Hederos. Mellan 2013 och 2017 var Sarah Musik- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern.

Anna Vnuk är dansare, koreograf, dramatiker och regissör. Hon har arbetat på de flesta teaterhusen, bland andra Dramaten, Stockholms Stadsteater, Stadsteatern i Skärholmen, Backa teatern, Dansens hus, Riksteatern, Zebra dans och Scala teatern. För dansteaterföreställningen Kött tilldelades hon 2010 Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris. På Dramaten regisserade hon senast Kungligaste Teatern 2018.  Anna arbetar även med TV och film samt är medlem i humorgruppen Grotesco.

En musikal från 4 år om lek, gemenskap, makt och integritet från Unga Dramaten.

Medverkande:
Viola: Tuuli Heinonen
Fnök: Jonas Malmsjö
Den supersvaga kaninen: Sarah Riedel
Gurgel: Dejmis Rustom Bustos
Musiker: Klas-Henrik Hörngren

Text: Stina Wirsén i samarbete med Sarah Riedel och Anna Vnuk
Regi: Anna Vnuk
Musik: Sarah Riedel
Scenografi och kostym: Stina Wirsén i samarbete med Dramatens ateljéer
Ljus: Jesper Larsson
Peruk och mask: Thea Holmberg Kristensen

Får jag vara med?, urpremiär 13 februari, Lejonkulan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stina Wirsén, Sarah Riedel, Anna Vnuk. Foto Jacob Bengtsson.
Stina Wirsén, Sarah Riedel, Anna Vnuk. Foto Jacob Bengtsson.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nypremiär för De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj13.2.2020 14:12:01 CETPressmeddelande

Ulla Kassius dramatisering av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs berättelser om barns upplevelser och minnen från andra världskriget i dåvarande Sovjetunionen hyllades och fick goda vitsord efter premiären i september 2017. "Alla borde gå och se" skrev Aftonbladet. Med en ny bearbetning och delvis ny ensemble får den unga publiken nu åter möta några av Dramatens äldre skådespelare som återberättar dessa minnen från en tid då krigets vittnen var i samma ålder som vår nutida publik.

Dramaten och Sveriges Radio fortsätter samarbetet med Svenska berättelser på scen13.2.2020 09:08:51 CETPressmeddelande

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas egna historier, skrivna och berättade av dem själva. Sedan 2016 har Dramaten och Sveriges Radio samarbetat och presenterat de dokumentära berättelserna live på scen tillsammans med poesi och musik. I vår ges en serie med tre föreställningar med en ny berättelse vid varje tillfälle. Premiär på Målarsalen den 19 mars.

Gästspel och workshop med danskompaniet Batsheva Dance Company12.2.2020 09:24:52 CETPressmeddelande

Ett av världens mest ansedda moderna danskompanier, Batsheva Dance Company gästspelar med dansföreställningen Decadance. Föreställningen, som ges på Lilla scenen den 6-7 juni, består av ett potpurri med dansnummer från flera verk av koreograf Ohad Naharin och framförs av kompaniets yngre dansare. Samma datum får publiken även tillfälle att delta i workshop i Gaga, Naharins och danskompaniets rörelsespråk. Den 6 juni ges även ett samtal med Ohad Naharin.

Sverigepremiär för fyrahundraårig brittisk klassiker11.2.2020 09:54:36 CETPressmeddelande

John Websters Furstinnan av Amalfi är en av den brittiska dramatikens verkliga klassiker som nu spelas för första gången i Sverige. En dramatisk historia om kvinnohat och frihetsbegär baserad på verkliga händelser i Italien i början av 1500-talet. Suzanne Osten debuterar som regissör på Stora scenen där skådespelaren Maia Hansson Bergqvist också gör sin första huvudroll. Sverigepremiär den 29 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum