Urpremiär för pjäs baserad på romaner av Bookerprisvinnaren Ben Okri
Samarbetet mellan The National Black Theatre of Sweden och Dramaten fortsätter med pjäsen Den omättliga vägen. Två av Ben Okris hyllade romaner har dramatiserats av brittisk-nigerianska Oladipo Agboluaje för Dramatens stora scen. Den omättliga vägen är enligt Okri en berättelse om Afrikas motståndskraft, skönhet, generositet och om dess brister och tragedi. Urpremiär den 13 april.
Den omättliga vägen är en afrikansk odyssé om andebarnet Azaro som slits mellan livet på jorden och andevärlden. Samtidigt som han kämpar med sina föräldrar i ghettot där han bor, utsätts han hela tiden för lömska attacker från andarna som vill att han ska återvända till deras värld.
–Det är en berättelse om Afrikas motståndskraft och det är en berättelse som vänder på den mycket begränsade uppfattningen vi har om Afrika. Den förändrar historien från en tvådimensionell berättelse om svart och vitt, till en berättelse med många färger, om Afrikas rikedom, om dess tragedi, om dess motståndskraft, om dess skönhet, om dess generositet, om dess visdom, om dess brister, säger Ben Okri.
Ben Okri är en flerfaldigt prisbelönad författare född i Nigeria, i dag verksam i London. Okri slog igenom stort med The Famished Road (Den omättliga vägen), den första boken i trilogin om pojken Azaro, som belönades med The Booker Prize 1991. I trilogin ingår också Songs of Enchantment (1993) och Infinite Riches (1998). Oladipo Agboluajes dramatisering bygger på trilogins två första delar.
Oladipo Agboluaje har studerat teater vid University of Benin i Nigeria och doktorerat på en avhandling om väst- och sydafrikanskt drama på Open University med bas i Storbritannien. Han har bland annat skrivit pjäserna The Estate, New Nigerians and Here’s What She Said to Me. 2018-19 var han “writer in residence” på National Theatre i London.
Uppsättningen är en samproduktion mellan The National Black Theatre of Sweden och Dramaten och en fortsättning på samarbetet som påbörjades med Door of No Return - en kväll till minne av avskaffandet av den svenska transatlantiska slavhandeln och Bergets topp av Katori Hall, 2021. Josette Bushell-Mingo OBE, som står för regin, är förutom prisbelönt regissör, även skådespelare, sångerska och sedan 2021 VD och rektor för The Royal Central School of Speech and Drama i London, den första svarta kvinnan på den posten någonsin.
Medverkande: John Alexander Eriksson, Astrid Assefa, Mike Gamble, Binyam Haile, Christopher Lehmann, Fernando Lucumí Carabalí, Stephen Lwanga, Kayo Shekoni, Helmon Solomon, Joel Valois. Översättning: Nancy Ofori. Dramatisering: Oladipo Agboluaje. Regi: Josette Bushell-Mingo. Scenografi: Lotta Nilsson. Kostym: Kalere a Payton. Mask och peruk: Ellen Elias/Elin Gradin/Linda Hyllengren. Musik/video: Lamin Daniel Jadama. Ljus: Jesper Larsson. Koreografi: Aurelia Day.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder


Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Världen runt Rut på folkparksturné i sommar10.5.2022 13:05:16 CEST | Pressmeddelande
Petter Lennstrand, en av Sveriges främsta dockmakare och skaparen av Allram Eest, har skrivit och regisserat föreställningen Världen runt Rut som i sommar ger sig ut på turné med Folkets Hus och Parker. Turnépremiär i Falun den 5 juli och avslut i Nävekvarn 30 juli.
Gustaf Skarsgård återvänder till Dramaten och tar Alex Schulmans monolog till premiär10.5.2022 08:58:59 CEST | Pressmeddelande
Alex Schulmans monolog Tröstrapporter skulle haft premiär våren 2020, men tjugosju helt utsålda föreställningar på Stora scenen fick skjutas upp på grund av pandemin. Nu är det klart att den kommer upp på repertoaren i höst med Gustaf Skarsgård i rollen. Urpremiär den 16 september. Biljetterna släpps torsdag 12 maj, klockan 10.00.
Guldägg till Dramatens interaktiva ljudpromenad med Krister Henriksson5.5.2022 22:55:03 CEST | Pressmeddelande
Ljudpromenaden Doktor Glas, en samproduktion mellan Dramaten, DVA Studio AB och produktionsbolaget TÅBB AB, har vunnit Guldägg i kategorin Årets audio. I ljudpromenaden får publiken återuppleva dramat när de går genom Stockholm och de platser romanen utspelar sig på. Det är Doktor Glas själv, gestaltad av Krister Henriksson, som leder lyssnaren mellan de olika stockholmsadresser där Söderbergs kärleks- och morddrama utspelar sig.
Välkommen att bevaka urpremiären av Exit Parkour av Ada Berger5.5.2022 12:42:59 CEST | Pressinbjudan
Lördag 28 maj klockan 19.00 på Lilla scenen.
Parkour i världsklass i självbiografisk föreställning5.5.2022 12:25:54 CEST | Pressmeddelande
Exit Parkour är ett multidisciplinärt scenkonstverk med och om Ahmed Matar, en av världens främsta parkourutövare. Med dans, teater och parkour berättar Matar om sina drömmar, om frihet och om att ta sig över hinder. För regi och koreografi står Örjan Andersson och medverkar gör, förutom Matar själv, två dansare och fem skådespelare. Urpremiär på Lilla scenen den 28 maj.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum