Läkemedelsverket

”Utbildning och styrning krävs för att nå digitaliseringsmålet”

Dela

Hälso- och sjukvården måste öka farten i digitaliseringsprocessen. Utvecklingen ger oss viktiga verktyg men för att uppnå förändring krävs att organisationer och arbetsplatser ändrar kulturer och arbetssätt genom ett aktivt ledarskap och ökad kompetens. Det skriver Läkemedelsverkets generaldirektör idag på debattplats i tidningen Dagens Samhälle.

- Covid-19 pandemin och vaccinerna har ställt stora krav på Läkemedelsverket, inte minst när det gäller snabbhet, effektivisering och att använda digitaliseringens möjligheter. Vi är nu med och lägger räls för det digitala spåret. För att det ska lyckas krävs att vi behåller förändringstrycket som pandemin skapat och utbildar chefer och medarbetare i att hitta nya digitala verktyg och lösningar på våra utmaningar, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.

2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. Utvecklingen går i ett rasande tempo och verksamheter inom hälso- och sjukvården måste öka farten i digitaliseringsprocessen.

- Utvecklingen ger oss viktiga verktyg för att skapa ett effektivt och jämlikt sjukvårdssystem, där nya behandlingar utvecklas och en bättre vardag för medarbetare inom vård och omsorg skapas. Möjligheterna är oändliga men det kräver att organisationer och arbetsplatser ändrar kulturer och arbetssätt genom ett aktivt ledarskap och ökad kompetens inom digitalisering och dess möjligheter. 

Läkemedelsverket ska tillsammans med andra aktörer vara med och skapa ett innovativt digitalt arbetssätt för att hantera dagens och framtidens utmaningar. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Milda och övergående biverkningar även för gravida20.1.2022 14:44:01 CET | Pressmeddelande

Graviditet kan innebära en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. De vacciner mot covid-19 som används i Sverige är godkända att ges under hela graviditeten. Det finns inget som tyder på någon annorlunda risk för biverkningar efter vaccination av gravida kvinnor. Det har inte heller framkommit tecken på att vaccinationen mot covid-19 orsakar negativa effekter på graviditeten eller barnet.

Miljöskadlighet bör vägas in vid beslut om var läkemedel får säljas10.1.2022 11:09:28 CET | Pressmeddelande

Miljörisker bör vägas in när Läkemedelsverket bedömer om receptfria läkemedel för människa ska få säljas utanför öppenvårdsapotek. Läkemedelsverket har den 30 december 2021 redovisat regeringsuppdraget Miljöskadlighet för receptfria läkemedel och rekommenderar att ett miljökriterium ges samma relevans och dignitet som de kliniskt relaterade säkerhetskriterier som bedöms i dag.

Ett år sedan första vaccinet mot covid-19 godkändes20.12.2021 17:56:36 CET | Pressmeddelande

Den 21 december 2020 klubbade EU-kommissionen det formella godkännandet av vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech. Detta efter rekommendation från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Bara några dagar senare började vaccinet användas i Sverige, och idag har över 80% av svenska folket vaccinerats med minst två doser vaccin mot covid-19. Med dagens besked om Nuvaxovid finns snart fem godkända covidvacciner för användning på den svenska marknaden, liksom flera läkemedel för vården att använda vid behandling av covid-19.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum