RF/SISU

Utbildningsinsatser och styrelserepresentation - fokus för jämställdhetsarbete

Dela

Riksidrottsförbundet har de senaste åren trappat upp arbetet för en mer jämställd idrottsrörelse. Arbetet innefattar bland annat fokus på representation i idrottens styrelser och utbildningsinsatser. I juni 2021 träder en ändring av Riksidrottsförbundets stadgar i kraft som innebär att inget kön ska vara representerat med mindre än 40 procent i specialidrottsförbundens styrelser och valberedningar.

Sofia B Karlsson. Foto: Fond & Fond
Sofia B Karlsson. Foto: Fond & Fond

– Det är viktigt att stadgeändringen som rör representation i styrelser inte bara blir en avcheckning som säger ”nu är vi jämställda” utan även får handla om kvalitativa aspekter. Därför har vi under de senaste åren satsat på utbildningar, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Med start på Internationella kvinnodagen 8 mars genomför Riksidrottsförbundet och SISU idrottsutbildarna tillsammans med de 19 distrikten i landet en temavecka med extra fokus på området jämställdhet. Årets tema är kvinnors rätt och röst i idrotten - framförallt med koppling till jämställdhet i styrelser, beslutande och rådgivande organ och andra ledande positioner på olika nivåer inom idrottsrörelsen. Jämställdhetsveckan blir ett tillfälle att lyfta dessa frågor och visa på vilka verktyg som finns för att stötta specialidrottsförbund och idrottsföreningar på vägen.

Ett av de nya verktygen är Kompetenspoolen som består av en grupp noga utvalda personer från specialidrottsförbund och idrottsföreningar med specialkunskap i jämställdhet och inkludering. Kompetenspoolen finns till för att stötta och utveckla förbundsstyrelser och ge ökad kunskap i jämställdhetsfrågor.

– Styrelsens mandat, kunskap och engagemang är en förutsättning för ett lyckat jämställdhetsarbete. Även om vi trappat upp arbetet med Kompetenspoolen och fler verktyg för styrelser så kommer inte fortsatt utveckling mot jämställdhet av sig självt utan kräver att vi tillsammans driver arbetet framåt, säger Sofia B Karlsson, sakkunnig jämställdhet och inkludering, Riksidrottsförbundet.

Ett annat verktyg är utbildningen Fifty/Fifty som består av sex digitala lektioner riktade till förenings- och förbundsstyrelser. I den sista lektionen tar styrelsen fram en åtgärdslista med insatser som ska göra verksamheten mer jämställd. Fifty/Fifty lanserades för drygt ett år sedan av Värmlands Innebandyförbund, RF-SISU Värmland och Svenska Innebandyförbundet. Genom ett samarbete med Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna kan Fifty/Fifty användas kostnadsfritt av idrottsrörelsen i hela landet fram till november i år.

Jämställdhetsveckan inleds den 8 mars med seminariet ”Kvinnors rätt och röst i idrotten under 100 år”, med anledning av internationella kvinnodagen och 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige. Seminariet leds av Helena Tolvheden, docent i historia på Stockholms universitet, som föreläser om kvinnors förutsättningar i idrotten under det senaste seklet.

Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets arbete med jämställdhet 

Podd: Här pågår föreningsidrott – jämställdhet med Sofia B K.

För mer information kontakta 

Sofia B Karlsson
Sakkunnig jämställdhet och inkludering Riksidrottsförbundet
08-699 61 77

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sofia B Karlsson. Foto: Fond & Fond
Sofia B Karlsson. Foto: Fond & Fond
Ladda ned bild
Stefan Bergh. Foto: Fond & Fond
Stefan Bergh. Foto: Fond & Fond
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum