Utbildningssatsning stärker Svenska kyrkans roll för människor i arbetslöshet
Svenska kyrkan har fått fem miljoner för att rusta fler församlingar i Svenska kyrkan att erbjuda praktik och arbetsträning för människor som står långt från arbetsmarknaden.

Till hösten startar en utbildningssatsning riktad till församlingar i Svenska kyrkan som vill erbjuda praktik eller arbetsträning till människor som är långtidsarbetslösa. Satsningen finansieras med ett stöd på fem miljoner kronor från Europeiska socialfonden (ESF).
– Många församlingar i Svenska kyrkan gör redan insatser för att stötta arbetslösas väg till arbete, egenmakt och delaktighet i samhället. Det här ger en möjlighet för oss att skala upp insatserna och ta ytterligare ett kliv framåt som välfärdsaktör. Jag hoppas många församlingar tar den här chansen. Vi kan göra mer för människor i arbetslöshet, säger Svenska kyrkans generalsekreterare, Helén Ottosson Lovén.
Metod säkerställer kvaliteten
Svenska kyrkan har lång erfarenhet av arbetsmarknadsinsatser. De senaste två åren har 24 församlingar i sex stift kraftsamlat för att svara upp mot det ökade behovet i samhället av praktik och arbetsträningsplatser. En viktig del i arbetet är bemötandemetoden MARY, Meningsfullhet, Arbetsgemenskap, Rehabilitering och Yrkesstolthet, som utvecklats inom Svenska kyrkan för att säkerställa kvaliteten på verksamheten. Med den nya utbildningssatsningen kommer metoden att spridas nationellt.
– Nyckelorden i Mary gäller också vår egen personal, säger Anders Hagman som är projektledare för satsningen.
– Vi ser att anställda i Svenska kyrkan upplever det som djupt meningsfullt att i sin dagliga yrkesutövning också göra en diakonal insats. Att få visa upp sitt eget yrke och instruera i alla de arbetsmoment som ingår, men som inte alltid uppmärksammas, bidrar samtidigt till ökad yrkesstolthet. Jag tror man kan säga att den som rustas att verka som handledare får möjlighet att använda mer av sig själv och sina förmågor i jobbet.
Femhundra anställda väntas gå utbildningarna
Utbildningarna är kostnadsfria och har tre olika inriktningar: handledning, verksamhetsansvar och entreprenörskap. Dessutom ingår en kortare introduktion för arbetslaget i medverkande församlingar.
Målsättningen är att drygt 500 anställda i Svenska kyrkan ska gå en eller flera av kurserna det närmaste året. Satsningen stärker Svenska kyrkans roll som aktör inom arbetsmarknadsområdet och svarar an till samhällets och arbetsmarknadens ökade behov av kvalificerade arbetsträningsplatser.
För mer information:
Anders Hagman, projektledare React-EU: MARY
Anna Andersson, utbildningssamordnare
Linda Olofsson, projektledare Skapa plats i Svenska kyrkan
Fakta
Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige utlyste i februari 500 miljoner kronor till projekt inom EU:s programområde 5, React-EU. Det är ett av EU:s verktyg för att stödja återhämtningen och att möta behoven av omställning eller kompetenshöjande åtgärder bland människor som har jobb, efter pandemin. Svenska kyrkans utbildningssatsning React-EU: MARY tilldelades fem miljoner och pågår till 30 april, 2023. Även projektet Skapa plats i Svenska kyrkan finansieras av ESF. Det pågår till november, 2022.
Nyckelord
Kontakter
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder

Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Svenska kyrkan på plats i Almedalen27.6.2022 13:49:08 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkan finns på plats i Almedalen med gudstjänster, samtal och seminarier. Ärkebiskop Antje Jackelén deltar också i panelsamtal med arrangörer som Google, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Expressen.
Konstnären Katarina Pirak Sikku får samiska rådets kulturpris15.6.2022 10:01:17 CEST | Pressmeddelande
Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att tilldela 2022 års kulturpris till konstnären Katarina Pirak Sikku för hennes långvariga konstnärliga arbete att synliggöra samisk kultur och samisk identitet i både kyrka och samhälle. Hon har med sitt arbete även främjat tro- och livsfrågor.
Martin Modéus elected new Archbishop of the Church of Sweden9.6.2022 10:07:51 CEST | Press release
Bishop Martin Modéus received 59% of the votes in today’s Archbishop election. He will thus become the new Archbishop of the Church of Sweden, succeeding Antje Jackelén, who retires on 30 October. Martin Modéus will be received as the new Archbishop on 4 December.
Martin Modéus vald till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan8.6.2022 14:00:06 CEST | Pressmeddelande
Biskop Martin Modéus fick 59 procent av rösterna i dagens ärkebiskopsval. Därmed blir han ny ärkebiskop i Svenska kyrkan efter Antje Jackelén som går i pension den 30 oktober. Martin Modéus tas emot som ny ärkebiskop den 4 december.
Avgörande omgång i ärkebiskopsvalet2.6.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
På onsdag 8 juni sker den andra omgången i ärkebiskopsvalet. Någon av de två kandidaterna biskop Martin Modéus, Linköping eller biskop Johan Dalman, Strängnäs kommer då att väljas till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan. En pressträff med den nyvalde ärkebiskopen hålls klockan 15.00 på onsdagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum