Uppsala kommun

Utegym, cykelpump och rensning av Fyrisån – resultat av medborgarbudget

Dela

Engagemanget var stort i Storvreta, Skyttorp, Gamla Uppsala och Vattholma, när de boende fick rösta om finansieringen av lokala projekt. Nu har pengarna fördelats och kommer att användas till rensning av Fyrisån, ett utegym och en cykelpumpstation.

Bilden visar exempel på ett utegym och har ingen koppling till det beslutade utegymet i Vattholma.
Bilden visar exempel på ett utegym och har ingen koppling till det beslutade utegymet i Vattholma.

Projektet medborgarbudget fortsätter. I etapp 3 som omfattar Storvreta, Skyttorp, Gamla Uppsala och Vattholma har boende fått göra sina röster hörda. Vi har fått in ett rekordstort antal förslag till lokala projekt i bygderna. Över 275 förslag lämnades in och nu finns ett resultat.

De vinnande bidragen som får dela på pengarna är:

• Rensning av Fyrisån runt Ekeby kvarn och Ensta. 300 000 kronor
• Utegym i Vattholma, i närheten av fotbollsplan. 350 000 kronor
• Cykelpump i Skyttorp, i närheten av kyrkan. 50 000 kronor

Kostnader är ungefärliga men ryms inom den beslutade budgeten. Projektet är ett sätt att lyfta och stötta det engagemang som redan finns, och ett tillfälle att underlätta för engagemang. Medborgarbudget genomförs inom ramen för landsbygdsutvecklingsarbetet, och för att öka den kommunala närvaron i kommunens landsbygder.

– Här blir det tydligt att engagemanget är fantastiskt stort när Uppsalaborna får chansen att bestämma över utvecklingen i sin bygd. Över 275 förslag har kommit in! Att ta vara på det här engagemanget är en viktig del på vägen mot Sveriges bästa landsbygdskommun, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Nu satsar vi på landsbygdsutvecklingen. Erfarenheter visar att engagemanget hos människor ökar med inkludering i budgetprocesser. Det gynnar landsbygderna och är bra för demokratin, säger Helena Nordström Källström (MP), landsbygdsberedningens ordförande.

Det här är medborgarbudget

Medborgarbudget är ett pilotprojekt där metoder utvärderas och utvecklas. Ett syfte med projektet är att starta en dialog som ger alla möjligheten att argumentera för sina idéer och lyssna på andras synpunkter när resurser ska prioriteras lokalt. Projektet syftar även till att ge ökad kunskap om kommunala processer och om lokalsamhället.
Totalt fem områden är utsedda att ingå i projektet som kommer att pågå under tiden 2018–2023. Område 1–3 är nu avslutat, område 4 har nyss startat.

• Område 1, Järlåsa, Vänge och Södra Hagunda
• Område 2, Björklinge, samt östra och västra Bälinge
• Område 3, Gamla Uppsala, Storvreta, Vattholma och Skyttorp
• Område 4, Vaksalaområdet, Rasbobygden
• Område 5, Danmark, Funbo, Almunge och Knutby

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilden visar exempel på ett utegym och har ingen koppling till det beslutade utegymet i Vattholma.
Bilden visar exempel på ett utegym och har ingen koppling till det beslutade utegymet i Vattholma.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum